Президент вніс свої пропозиції до закону про держзакупівлі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Президент вніс свої пропозиції до закону про держзакупівлі

Казна та Політика
1035
Президент України Віктор Янукович вніс до парламенту свої пропозиції до ветованого ним закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань державних закупівель" (№7532 від 31.12.2010 р.). Перш за все, Президент наполягає на тому, що схвалений документ не відповідає Конституції та європейським стандартам проведення тендерів.
Зокрема, глава держави у своїх поправках до закону вважає недоцільним розширювати перелік товарів, робіт і послуг, на які не поширюється дія закону, оскільки це може призвести до обмеження конкуренції та неефективного використання бюджетних коштів.
Крім того, Верховній Раді Президент запропонував:
- повернути під дію закону закупівлю товарів і послуг для забезпечення проведення офіційних прийомів, для установ виконання покарань, для проведення гастролей і кінозйомок;
- окремим законом врегулювати закупівлю освітніх послуг за кордоном;
- звільнити від тендерів операції НБУ з валютними резервами, платні державні послуги, оренду приміщень держустанов, юридичні послуги з захисту прав України за кордоном та авіаперевезення офіційних осіб;
- відмовитися від обов'язкового страхування закупівлі вартістю понад 10 млн грн;
- повернути тендерні зобов'язання трьом групам держпідприємств: ті, що отримують податкову пільгу; звільненим від сплати боргу за соцвнесками, ті, що отримують бюджетну допомогу, наприклад у вигляді компенсації витрат або повернення відсотків по кредиту;
- повернути під дію закону закупівлю (фактично за спрощеною процедурою в одного постачальника) послуг електро-, тепло-, водопостачання і централізованого опалення.
Нагадаємо, 14 червня ц.р. Янукович ветував закон, що містить положення про закупівлі за рамковими угодами.
Раніше повідомлялося, що Президент має намір ветувати зміни до закону про державні закупівлі за згодою Європейської Комісії (ЄК) і Всесвітнього банку (ВБ).
17 травня ц.р. ВР схвалила законопроект про внесення змін до законодавства про державні закупівлі, виконавши вимогу ЄК і СБ.
Законодавчим актом були уточнені підстави для застосування процедури закупівлі в одного учасника та встановлено новий механізм застосування процедури закупівлі в одного учасника, відповідно до якого відсутня необхідність отримання погодження уповноваженого органу в сфері держзакупівель.
15 березня 2011 року ВР схвалила за основу даний урядовий законопроект.
Зазначимо, що в Україні загальна сума коштів в I кварталі для закупівлі товарів, робіт і послуг за договорами, укладеними в результаті закупівлі в одного учасника, склала 25 млрд 717,6 млн грн.
Нагадаємо, що на початку березня ц.р. Україна і ЄС домовилися про врегулювання конфлікту, що виник після схвалення поправок до закону про держзакупівлі, через які Брюссель призупинив виділення Києву бюджетної підтримки. Зокрема, Київ погодився внести до законодавства зміни щодо спрощеного порядку держзакупівель.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас