Кредитпромбанк завів інвесторів на Кіпр — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кредитпромбанк завів інвесторів на Кіпр

Фондовий ринок
1294
Нові інвестори Кредитпромбанку оприлюднили механізм свого входження в капітал банку. 28 іноземних установ і фінансових компаній стають власниками кіпрської "Колум Хордінгз Лімітед", яка за підсумками серпневої додемісії стане власником 49% акцій Кредитпромбанку. Концентрування пакета в руках кіпрської компанії змусить іноземних акціонерів приймати узгоджені рішення про діяльність Кредитпромбанку, але також дозволить компанії перепродати її акції.
У п'ятницю Антимонопольний комітет України (АМКУ) повідомив про видачу дозволу кіпрської компанії "Колум Хордінгз Лімітед" на придбання понад 25% акцій Кредитпромбанку. Одночасно Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) отримав право придбати понад 25% акцій "Колум Хордінгз Лімітед". Як пояснив голова правління Кредитпромбанку Віктор Леонідов, видача дозволів сталася в рамках реструктуризації зовнішніх боргів банку, що конвертуються в його капітал.
Нагадаємо, 28 іноземних банків і компаній (серед них ЄБРР, Raiffeisen International, Commerzbank, Cargill) ще в 2010 році підписали договори, що дозволяють їм стати власниками 49% акцій Кредитпромбанку замість виданих ними позик на $400 млн. Банкіри заявляли, що не хочуть оприлюднення інформації про список кредиторів, які куплять акції українського банку.
Досі іноземні кредитори конвертували борги в капітал українських банків прямо: ЄБРР і німецький KfW стали акціонерами Мегабанку, американський Cargill - Дельта Банку. Те, що кредитори Кредитпромбанку вирішили зайти через Кіпр, Леонідов пояснив спрощенням процедури. "Всім 28 банків не доведеться щоразу подавати документи в НБУ та АМКУ і виділяти представника на збори акціонерів, - зазначив він. - Крім того, серед учасників синдикованих кредитів були національні банки деяких країн, яким не можна ставати власниками іноземного банку. Тому вони знайшли і купили компанію, яка повністю відповідає українському законодавству. Через неї вони вже купили безпосередньо у власників банку певну кількість акцій і братимуть участь в допемісії в серпні". Капітал планується збільшити на 850 млн грн - до 2,69 млрд грн.
За даними НБУ, на 1 квітня Кредитпромбанк займав 15-е місце за активами (14,59 млрд грн) із власним капіталом 1,83 млрд грн. Їм володіли громадянин Кіпру Папунідіс Константінос (прямо 4,915%, опосередковано - 70,0799%), кіпрська Fintest Holding Ltd (45,1089%) та ірландська Homertron Trading Ltd (24,971%). За даними агентства Fitch, найбільшим бенефіціаром банку також є Віктор Нусенкіс. Нові акціонери Кредитпромбанку не коментують операцію. "Ми не можемо що-небудь говорити, поки операція не закриється", - сказав провідний радник ЄБРР Антон Усов. Цю обережність один з інвесторів пояснив продовженням переговорів з продажу акцій інвестору, не пов'язаним з Константіносом і Нусенкісом. "У деяких банків пакети хоче викупити олігарх, який скуповує хімічні активи в Україні. Якщо це відбудеться, ми теж не захочемо бути в акціонерах українського банку. У пулі є ті, хто хоче вийти з активу за невеликі гроші, яких у нинішніх акціонерів немає", - сказав банкір.
Джерело заявило, що потенційним покупцем боргів Кредитпромбанку є співвласник Дельта Банку Микола Лагун, який представляє групу інвесторів: "Він з минулого року веде переговори про викуп боргів на себе з хорошим дисконтом. Потім він висуне борг Нусенкісу і запропонує розплатитися активами, які переведе в Дельта Банк". Лагун відмовився коментувати цю інформацію. Віктор Леонідов не вірить в цю угоду: "Старі та нові акціонери банку підписали угоду, за якою власники протягом певного часу не можуть продати акції. Якщо вони захочуть це зробити, переважне право на викуп є у старих акціонерів". Але можуть бути і винятки. "У процесі реструктуризації боргів обмовляється пріоритетне право поточного акціонера на викуп боргу. У разі відсутності здатності до викупу кредитор за підсумками певного періоду часу може звернутися до стороннього покупця для здійснення угоди за поточною ринковою вартістю", - пояснив директор управління ринків боргового капіталу ІФК "Метрополь" Володимир Куцев.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас