НБУ: Економіка України в травні здолала березнево-квітневе сповільнення — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ: Економіка України в травні здолала березнево-квітневе сповільнення

Казна та Політика
268
Підсумки роботи економіки в травні, озвучені в останні дні Держстатом, дозволяють говорити про прискорення її зростання за підсумками п'яти місяців орієнтовно до 5 з% 4,6-4,9% за підсумками квітня, вважає керівник групи радників голови Національного банку України (НБУ) Валерій Литвицький.
"Березневе-квітневе сповільнення економіки, на щастя, подолано. Галузі, орієнтовані на внутрішній попит - роздрібна торгівля і будівництво, - показали двозначні темпи зростання", - сказав він агентству "Інтерфакс-Україна".
За його словами, така позитивна динаміка в цих галузях і збереження темпів зростання в промисловості дозволили з лишком компенсувати сповільнення кумулятивної динаміки у сільському господарстві на 0,5 процентного пункту (п.п.).
"Особливо порадувало, що негативний вплив ефекту бази другого кварталу 2010 року виявилося меншим, ніж передбачали багато експертів", - додав керівник групи радників глави НБУ. За його словами, ефект високої бази перестане діяти в другій половині цього року, що підвищує ймовірність досягнення поліпшеного урядом з 4,5% до 4,7% показника зростання ВВП за підсумками року.
Він додав, що хороші прогнози врожаю і цін на нього і відновлення колишньої динаміки світової економіки в четвертому кварталі також додають оптимізму.
Литвицький зазначив, що за підсумками травня інфляція сповільнилася на 0,5 п.п., тоді як економічне зростання посилилося на 0,2-0,3 п.п., що є дуже позитивною тенденцією. За його словами, вона підтвердила правильність позиції НБУ, проявив стриманість відносно процентних ставок і зберіг їх на колишньому рівні.
Як зазначив керівник групи радників голови НБУ, обсяг ліквідності на ринку безпечний, але одночасно достатній для підтримки економічного зростання.
Литвицький додав, що рішення про зміну резервних вимог, оприлюднене Нацбанком у четвер, є ще одним прикладом такої досить стриманої реакції центрального банку на ситуацію.
За його словами, додатковими стабілізуючими чинниками буде адекватна бюджетна і тарифна політика уряду.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас