США витратили на місію в Лівії близько 715 млн дол. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

США витратили на місію в Лівії близько 715 млн дол.

Казна та Політика
179
Сполучені Штати Америки вже витратили на участь у військовій та гуманітарній місіях в Лівії близько 715 млн дол. Про це повідомляє BBC з посиланням на Білий дім.
Як вважають в Білому домі, до вересня витрати складуть 1,1 млрд дол.
Напередодні група американських конгресменів подала скаргу до суду з тим, щоб з'ясувати законність рішення Президента США Барака Обами почати військову акцію в Лівії.
Згідно з документом, конгресмени від обох партій - республіканської та демократичної - вимагають пояснити їм, чи має право Президент США в односторонньому порядку оголошувати війну без оголошення війни з боку конгресу, як того вимагає Конституція США.
Члени конгресу також вимагають винести судове рішення щодо використання виділених конгресом коштів на ведення неконституційних воєн в Лівії та інших країнах.
У свою чергу, в прес-службі Білого дому зазначили, що Президент США має право приймати рішення про продовження участі його країни у військовій операції в Лівії без схвалення членів Конгресу. У надісланому адміністрацією Президента в Конгрес докладному звіті підкреслюється, що США відіграє обмежену роль у міжнародній операції в Лівії, що проводиться під керівництвом НАТО.
Зазначимо, комітет з асигнувань палати представників Конгресу США проголосував про виділення 649 млрд дол. на потреби Пентагону в 2012 фінансовому році.
У травні 2011 р. нижня палата Конгресу США схвалила законопроект про військові витрати, що припускає виділення Пентагону 690 млрд дол. Ініціатива також обмежує повноваження Обами приймати рішення про скорочення ядерних озброєнь, а також про долю підозрюваних у тероризмі. Законопроект передбачає будівництво великого числа літаків, кораблів і підводних човнів.
Раніше глава Пентагону Роберт Гейтс заявляв, що Міноборони США планує скоротити військовий бюджет на 78 млрд дол., а також провести часткову реструктуризацію відомства.
Нагадаємо, в лютому 2011 р. у Лівії спалахнула громадянська війна, яка розколола країну на захід, де взяли гору прихильники глави держави Муаммара Каддафі, і схід, контрольований повстанцями. 17 березня 2011 р. Рада Безпеки ООН прийняла резолюцію, яка забороняє літакам армії лівійського уряду здійснювати польоти над територією країни. Потім в лівійський конфлікт втрутилася міжнародна коаліція. США вступили у військову кампанію в Лівії 19 березня 2011 р. на підставі мандата ООН.
Відзначимо, що відразу після прийняття рішення про участь американських військ у військовій операції 27 березня 2011 р. Обама офіційно поінформував членів Конгресу про причини участі збройних сил в операції. За словами Президента США, головна мета втручання США - запобігти гуманітарній катастрофі в Лівії і нейтралізувати загрозу міжнародній безпеці, яку становить нинішня криза в країні.
Згідно з американськими законами, а саме "Резолюцією про розподіл військових повноважень" від 1973 р. Президент країни може відправити американські ЗС за кордон одразу ж після отримання згоди Конгресу, проте він зобов'язаний сповістити останній у термін 48 годин про свої дії. Крім того, війська повинні бути виведені через 60 днів, якщо Конгрес не оголосить війну офіційно або не дасть згоду на продовження військової операції військ за кордоном.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас