Рейтинг Греції впав до низу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рейтинг Греції впав до низу

Казна та Політика
1057
Тепер рейтинг Греції виявився нижче таких країн, як Пакистан і Еквадор, яким доступ на відкриті ринки капіталу закритий після дефолту 2009 р. При цьому прогноз щодо рейтингу Греції був залишений як "негативний", що говорить про можливість його подальшого зниження до рівня SD (вибірковий дефолт).
"Вірогідність одного або кількох дефолтів у Греції досить висока, внаслідок чого було прийнято рішення знизити рейтинг", - пояснює своє рішення S&P.
Хвилювань за долю проблемної країни додають протести греків проти заходів суворої економії, що не припиняються в Афінах та інших містах протягом останніх тижнів.
Експерти S&P прогнозують, що до 2013 р. Греція переживе як мінімум одне невиконання договору про кредит. Це буде першим суверенним дефолтом в історії єврозони.
Кредитний рейтинг країни відображає довіру інвесторів до її здатності платити по рахунках. Греція найменш заслуговує надання кредитів державою світу.
Торік Греції була виділена фінансова допомога від Євросоюзу, Міжнародного валютного фонду (МВФ) і Європейського центробанку (ЄЦБ) у розмірі EUR110 млрд. на обслуговування гігантського держборгу, який зараз перевищує EUR350 млрд. і становить 142,8% ВВП.
На початок червня 2011 Греція в рамках зовнішньої підтримки отримала позик на EUR53 млрд. До цього часу з'ясувалося, що розроблений план допомоги провалений, і фінансів, що виділяються, не вистачить.
Спочатку донори Греції припускали, що країна, отримавши підтримку ззовні, буде здатна позичати кошти на відкритому ринку, проте це виявилося неможливим. Зараз Греція може здійснювати дворічні позики під 25% річних, що істотно вище підтримуваного рівня в 6%. За розрахунками експертів, країні в 2012-2014 рр. для рефінансування своїх боргів потрібно знайти кредити обсягом EUR170 млрд. Це може стати непосильним завданням.
Греція продовжує жити не по коштах. За 2010 р. їй вдалося зменшити дефіцит бюджету, в порівнянні з 2009 р., майже на п'ять процентних пунктів до 10,5% від ВВП. Але цей показник все одно виявився значно вищим від прогнозів Євросоюзу і цільових орієнтирів грецького уряду.
Між тим грецьке Міністерство фінансів категорично незгодне зі зниженням рейтингу країни. У вчорашньому повідомленні відомство повідомило про цілеспрямовані зусилля влади щодо стабілізації ситуації в країні. Зокрема, три дні тому була винесена на обговорення в парламент п'ятирічна програма заходів економії в розмірі EUR28,4 млрд., за допомогою якої країна планує довести бюджетний дефіцит до менше 1% ВВП до 2015 р. Раніше уряд повідомив про плани виручити EUR50 млрд. від приватизації державного майна.
"Агентство S&P навмисно не помічає зусиль уряду і ігнорує всі спроби греків вибратися з боргової ями, не створюючи проблем єврозоні. У рішенні про зниження рейтингу S&P знехтувало діями влади у напрямку вирішення проблем з борговими зобов'язаннями і не враховує бажання всіх греків планувати наше майбутнє в рамках єврозони", - підкреслюється в заяві Мінфіну.
Відомство також дорікнуло експертам в ігноруванні інтенсивних консультацій про отримання додаткової допомоги, які уряд Греції зараз веде з Євросоюзом і МВФ.
Як повідомляє агентство Bloomberg, ЄС і МВФ розглядають можливість збільшити фінансову підтримку Греції на EUR45 млрд. У даний момент ЄЦБ і провідна економіка Євросоюзу Німеччина не можуть подолати виниклі суперечності. Уряд Німеччини пропонує розширити приватні інвестиції, у тому числі найбільших європейських банків, тоді як ЄЦБ виступає проти цього кроку, вважаючи, що, у випадку дефолту Греції, криза вдарить по інших економіках єврозони.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас