Депутати попрацюють на пенсію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Депутати попрацюють на пенсію

Казна та Політика
640
Сьогодні парламент розгляне в першому читанні законопроект про реформування пенсійної системи. Але вже зараз зрозуміло, що документ потребує серйозного доопрацювання. Багато його пропозицій суперечать Конституції, документ також не містить стимулів для пізнього виходу на пенсію і обмежує права працюючих пенсіонерів. Представники більшості та опозиції схиляються до думки, що приймати законопроект в цілому до парламентських канікул можна, але від його прийняття до 8 липня залежить отримання $ 3 млрд від МВФ.
Вчора комітет Верховної ради з питань пенсіонерів, ветеранів та інвалідів рекомендував відправити на доопрацювання нову версію законопроекту № 7455 "Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи". Цей документ Кабмін подав в Раду ще в кінці минулого року, але 31 травня відкликав його, подавши новий варіант вже на наступний день.
У першому читанні депутати розглянуть пенсійний законопроект сьогодні. Як випливає з висновків головного науково-експертного управління Ради, розміщених на парламентському сайті, новий законопроект в цілому відображає всі положення торішнього документа. Крім того, як з'ясував Комерсант-Україна, співробітниками апарату Ради була підготовлена аналітична записка, суть якої зводиться до того, що приймати закон у нинішньому вигляді недоцільно. "'Доопрацьований' законопроект виглядає загрозливим як у концептуальному відношенні, так і з точки зору відповідності окремих положень Конституції", - йдеться в документі.
В апараті Ради відзначають, що запропонована норма про обмеження максимального розміру пенсій десятьма прожитковими мінімумами не може бути прийнята, тому що розміри пенсій, "призначені на підставі юридичних фактів (вік, робочий стаж), які виникли в період дії норм спецзакону, не можуть бути відкоректовані".
Ця ж "стеля" не може застосовуватися до нових пенсіонерів, оскільки створить умови існування двох категорій пенсіонерів, які за однакових умов матимуть різне пенсійне забезпечення. Кабмін не дав дані, про яку кількість громадян йде мова і як ця норма вплине на бюджет Пенсійного фонду. "Без такого аналізу приймати рішення навряд чи можна", - упевнені в апараті. Віце-прем'єр-міністр соцполітики Сергій Тігіпко вчора заявив, що для проходження законопроекту готовий відмовитися від урізання максимальних пенсій. Глава фракції Партії регіонів Олександр Єфремов запропонував ввести оподаткування підвищених пенсій і відстрочити на 5 років підвищення пенсійного віку.
Кабмін, запропонувавши підвищення пенсійного віку для жінок з 55 до 60 років, не передбачив достатніх стимулів для більш пізнього виходу на пенсію. Невиправданою є ініціатива про збільшення страхового стажу з 20 до 30 років для жінок і з 25 до 35 років для чоловіків, бо для обох статей встановлюється єдиний пенсійний вік в 60 років. "Зростання пенсійного віку для жінок має супроводжуватися соцзахистом", - резюмують в апараті Ради. Не згодні вони і з обмеженням прав працюючих пенсіонерів та визначенням 62 років граничним віком перебування на держслужбі чоловіків.
Глава комітету з питань пенсіонерів, ветеранів та інвалідів Валерій Сушкевич ("БЮТ-Батьківщина") відзначає, що в парламенті знаходяться два альтернативні законопроекти. Але жоден з них не вирішує питання підвищення пенсій до реального прожиткового мінімуму та наповнення бюджету Пенсійного фонду. "Головна проблема - тіньові зарплати, і спочатку треба вирішувати її. А уряд хоче провести реформу за рахунок населення, яке і так на межі бідності", - говорить член комітету Микола Кульчинський ("Наша Україна-Народна самооборона").
Незважаючи на заяви Тігіпка, що прийняття пенсійної реформи до 8 липня дозволить в серпні отримати від МВФ транш на $ 3 млрд, і опозиція, і більшість погоджуються з тим, що законопроект потребує доопрацювання.
"Проект Кабміну по суті пропонує набір фіскальних заходів зі скорочення дефіциту Пенсійного фонду, а сама реформа повинна відображати вирішення проблем легалізації зайнятості, зниження навантаження на фонд оплати праці, стимулювати створення робочих місць. Якщо ми не отримаємо відповіді на ці питання, будемо допрацьовувати", - зазначив заступник голови фракції Партії регіонів Анатолій Кінах. "Я розмовляв з Юрієм Мірошниченком (представник президента у Раді), і він каже, що будемо приймати зараз в першому читанні, а восени - у другому. Є розуміння проблеми незалежно від фракції", - додає член комітету соцполітики і праці Володимир В'язівський (НУНС).
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас