В Раду принесли пенсію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Раду принесли пенсію

Казна та Політика
1326
Верховна рада вчора включила до порядку денного сесії урядовий законопроект про пенсійну реформу. Ухвалення рішення супроводжувалося різкими випадами з боку більшості і опозиції на адресу авторів законопроекту. Незважаючи на це, в Партії регіонів вважають, що документ буде прийнятий в першому читанні вже в четвер. Такої ж думки дотримується і голова Верховної ради Володимир Литвин.
З пропозицією включити до порядку денного сесії законопроект №7455 "Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи" під час закритої частини погоджувальної ради лідерів депутатських фракцій і глав парламентських комітетів виступив представник президента у Верховній раді, народний депутат Юрій Мірошниченко (Партія регіонів; ПР). Обговорення цього питання стало одним з головних тем вчорашнього пленарного засідання. Першим в залі його порушив член депутатської групи "Реформи заради майбутнього" (входить до складу парламентської більшості) Тарас Чорновіл. "Ми змушені заявити, що новий урядовий проект реформи пенсійної системи, на жаль, не виправдовує суспільних чекань щодо введення соціально справедливої і ефективної пенсійної реформи, - сказав він.- Недостатній професіоналізм її підготовки лише дискредитує президента і проголошений ним курс реформ".
Нагадаємо, проект закону №7455 "Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи" Кабінет міністрів вніс до парламенту 1 червня замість однойменного документа, що відкликав напередодні.
Урядовим законопроектом, зокрема, пропонується обмежити розмір максимальної пенсії десятьма прожитковими мінімумами (9600 грн.), поширивши дію цієї норми на раніше призначені пенсії. Крім того, документ передбачає збільшення пенсійного віку для жінок з 55 до 60 років (на 6 місяців щороку протягом 10 років), а також підвищення необхідної вислуги років для військовослужбовців - з 20 до 25 років. Проти окремих норм документа виступали члени фракції ПР під час обговорення законопроекту з його автором, віце-прем'єром Сергієм Тігіпком.
Невдоволення більшості підтримали представники опозиції. "Вся пенсійна реформа зводиться до одного - збільшити пенсійний вік! - закричав з трибуни член фракції 'Наша Україна - Народна Самооборона' Арсеній Яценюк.- Тому ми звертаємося до уряду: ідіть на пенсію, ми забезпечимо вам гідну пенсію в 764 грн.! Не мучте народ, не мучте себе і не мучте українську державу - ідіть геть!" Повертаючись на своє місце, Яценюк кинув в ложу уряду пачку червоних книжечок з написами "Пенсійне посвідчення".
Голова фракції ПР Олександр Єфремов був менш категоричним щодо долі урядового законопроекту і заявив, що документ буде розглянутий парламентом, якщо буде знайдений компроміс з Кабміном. "Можливе внесення його (законопроекту #7455.-Ъ) до порядку денного навіть завтра (15 червня), якщо сьогодні будуть проведені консультації і отримані відповіді на деякі спірні питання", - повідомив він журналістам близько другої години дня.
Глава фракції ПР також підкреслив, що серед неузгоджених питань - і обмеження максимальної пенсії десятьма прожитковими мінімумами. "Потрібно знайти згоду з урядом - або вони цю норму виключатимуть, або ми повинні вжити заходів, щоб свідомо не ухвалювати законопроект, який порушує Конституцію", - сказав він, підкресливши, що основний закон "забороняє скасування і звуження раніше наданих прав".
Консультації почалися в кабінеті голови Верховної ради Володимира Литвина після закінчення вранішнього засідання і тривали більше трьох годин. О 17.15 спікер зайняв своє місце в президії парламенту і під обурені крики опозиціонерів поставив на голосування питання про включення до порядку денного сесії урядового законопроекту №7455, а також двох альтернативних документів, підготовлених представниками опозиції, - це рішення було підтримане 229 народними депутатами. "Я прошу комітети наочно попрацювати над цими законопроектами - ми їх розглядатимемо по повній програмі", - сказав після голосування Литвин.
Аналогічну точку зору після закриття вечірнього засідання висловив журналістам і Олександр Єфремов. "Що стосується пенсійної реформи, то ми її розглядатимемо в четвер, як годиться - по всіх проектах пройде обговорення, і, більше того, я не відкидаю, що до другого читання ще вноситимуться якісь зміни", - заявив він, додавши, що депутати погодили з Кабінетом міністрів "деякі положення пенсійної реформи, але деякі з них ще не погоджені".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас