Новий план допомоги Греції обійдеться в 20 млрд євро і навряд чи буде погоджений до липня — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Новий план допомоги Греції обійдеться в 20 млрд євро і навряд чи буде погоджений до липня

Казна та Політика
230
План репрофілювання грецької заборгованості, запропонований Німеччиною, може призвести до того, що держави єврозони будуть змушені виділити ще 20 млрд євро для порятунку фінансового сектора регіону, йдеться в доповіді, підготовленій Єврокомісією.
За даними Financial Times, в розпорядження якої надійшла доповідь, після продовження термінів погашення виділених країні міжнародних кредитів і випущених нею держпаперів знадобляться додаткові кошти на рекапіталізацію грецьких банків, оскільки таке продовження, швидше за все, буде класифіковано рейтинговими агентствами як "вибірковий дефолт".
Міністри фінансів ЄС у вівторок не змогли погодити план підтримки Греції і вирішили провести ще одне засідання з цього питання 19 червня - на день раніше запланованої раніше наради. На думку міністра фінансів Люксембурга Люка Фрідена, переговори можуть затягнутися до липня, повідомляє агентство Bloomberg.
Канцлер ФРН Ангела Меркель і президент Франції Ніколя Саркозі проведуть нараду 17 червня в Берліні, на якій одним з центральних питань буде доля Греції.
Німеччина очолює табір, який наполягає на тому, що власники грецьких держоблігацій повинні взяти частину збитків на себе, тоді як Європейський центральний банк (ЄЦБ) і Франція впевнені в тому, що подібне рішення може бути розцінене світом як перший дефолт суверенного емітента в єврозоні.
За оцінками Єврокомісії, ЄЦБ, ймовірно, відмовиться приймати в заставу грецькі облігації з погіршеним рейтингом і вимагатиме заміни існуючої застави, обсяг якої становить 70 млрд євро.
"Якщо, незважаючи на все, ви спробуєте зменшити заборгованість і спровокуєте ризик дефолту, вам доведеться фінансувати всю економіку Греції", - заявив міністрам фінансів глава Банку Франції Крістіан Нуайе.
"Схоже, у результаті витрати переважують переваги", - відзначив глава Банку Італії, майбутній президент ЄЦБ Маріо Драгі.
Міністри фінансів Євросоюзу розглядають три варіанти залучення приватного сектора до вирішення грецької проблеми.
Найрадикальніший з них - добровільний обмін близьких до терміну погашення держоблігацій Греції з продовженням термінів їх погашення, що має дати Афінам більше часу на подолання кризи. Міністр фінансів ФРН Вольфганг Шойбле пропонує продовжити терміни погашення в середньому на сім років.
Таким чином, будуть забезпечені потреби Греції в позиковому фінансуванні на наступні 5,5 років, вважають чиновники. Проте втілення цього плану може покласти відповідальність за долю фінансової системи Греції на керівництво єврозони.
Ще два варіанти передбачають більш поступову пролонгацію кредитів, яка навряд чи викличе зниження кредитних рейтингів, тому ЄЦБ і Франція віддають перевагу цим методам. У другому сценарії йдеться про скоординований обмін облігацій у міру досягнення ними терміну погашення і на менший період, ніж пропонує Німеччина. Третя альтернатива - повністю залишити продовження термінів на відкуп окремим кредиторам.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас