Очна ставка не зіграла — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Очна ставка не зіграла

Кримінал
1200
В розпорядженні Комерсант-Україна є копія протоколу очної ставки між Юлією Тимошенко і Олегом Дубиной. Слідчі Генеральної прокуратури (ГПУ) провели її 20 квітня в рамках розслідування кримінальної справи про підписання прем'єр-міністром Юлією Тимошенко газових контрактів з Росією в січні 2009 року. Згідно з протоколом, очна ставка тривала 4 години 23 хвилини. Більшість питань слідчих і адвокатів Тимошенко були адресовані Дубині.
Головне, що цікавило слідчих ГПУ, - походження директив Кабінету міністрів, які Юлія Тимошенко вручила в Москві Олегу Дубині перед підписанням газових контрактів, відповідно до яких ціна російського газу для України зросла до $450 за тисячу кубометрів. Як відомо, згідно з протоколом засідання уряду від 19 січня 2009 року, який є у розпорядженні слідства, до затвердження директив на засіданні справа не дійшла.
- Якби ви взнали, що директиви, які надала вам Юлія Тимошенко 19 січня 2009 року в Москві, не були затверджені на засіданні Кабміну, якою була б ваша позиція щодо підписання контракту з "Газпромом"? - запитав слідчий у Дубини.
- Враховуючи, що ми ледь не втратили Одеську область, а також частину Дніпропетровської області і південь України, оскільки були люті морози, я не знаю, як би вчинив у тій ситуації, - відповів екс-глава "Нафтогазу".
Варто зазначити, що відповіді Олега Дубини у присутності Юлії Тимошенко дещо відрізнялися від тих, які він давав слідчому під час допиту 3 лютого цього року. Тоді, відповідаючи на аналогічне запитання представника ГПУ, Дубина в категоричній формі сказав, що, якби знав про те, що директива не затверджена рішенням Кабміну, він не поставив би свій підпис під контрактом.
Не добившись прямої відповіді, слідчий вирішив зайти з іншого боку:
- Скажіть, 19 січня, отримавши від прем'єр-міністра Тимошенко Ю.В. директиви, ви вважали, що це колективне рішення уряду чи одноосібне Тимошенко Ю.В.?
Я вважав ці директиви рішенням Кабінету міністрів, а не особисто Тимошенко як прем'єр-міністра, - здався Дубина, проте потім уточнив, що в тексті директив не було вказано, що вони прийняті колегіальним органом.
- Питання слідчого до Юлії Тимошенко задавалися в категоричнішій формі: "Де саме ви їх (директиви) затвердили?", "Хто скріпив директиви печаткою Кабміну?", "Хто передав вам ці директиви?"
"Я вважаю, що не має значення, де готувалися ці документи і хто їх готував, - відповідала Тимошенко.- Позиції, які викладені в директиві від 19 січня 2009 року, повністю відповідають моїй позиції і готувалися за моїм дорученням". За словами колишнього прем'єра, "немає жодного нормативного акту, який би передбачав обов'язковість прийняття директив урядом для підписання контрактів між господарюючими суб'єктами".
На завершення очної ставки Дубина сказав, що не помічав, "щоб Юлія Тимошенко під час переговорного процесу сприяла збільшенню ціни газу для України". Своє фінальне слово екс-прем'єр внесла до протоколу власноручно. "Директиви (доручення), які я підписала 19 січня 2009 року, обов'язкові для виконання всіма посадовими особами 'Нафтогазу', - відзначила Тимошенко.- Якби вони не виконали директиву, то були б звільнені". Юлія Тимошенко додала, що "одноосібно, як глава уряду на той час, відповідальна за підписання газових контрактів". "Не знущайтеся з інших людей! Все це - політична розправа", - дописала вона.
Народний депутат Сергій Пашинський ("БЮТ-Батьківщина") вважає, що протокол очної ставки свідчить на користь Юлії Тимошенко. "Всі звинувачення повинні розсипатися. Олег Дубина підтверджує нашу лінію захисту", - заявив Пашинський. За словами депутата, в протоколі доведено, що Юлія Тимошенко не підроблювала урядові директиви, а видала свої, "оскільки мала на це право".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас