Експерти: Пенсійна реформа відновить соціальну справедливість — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: Пенсійна реформа відновить соціальну справедливість

Казна та Політика
779
На думку політичних і економічних експертів, нова пенсійна реформа дозволить досягти справедливого розподілу пенсій шляхом обмеження максимальних виплат, у тому числі - і вже призначених, десятьма мінімумами.
Так, Володимир Бондаренко, голова Інституту політичних, соціологічних і маркетингових досліджень імені Тараса Шевченка відзначає, що якщо сьогодні існують пенсії до 100 тисяч гривень, стає очевидним, що треба проводити вектор обмеження максимальних пенсій.
"Це звільнить економіку України від обтяжливих перевитрат, - переконаний Бондаренко. - Спрут з тіла економіки треба прибирати. Нова реформа - відновлення соціальної справедливості".
В той же час Олексій Голобуцький, заступник директора Агентства моделювання ситуацій, коментуючи доопрацьований варіант пенсійної реформи, додав, що такі кроки забезпечать стабільне наповнення Пенсійного фонду і регулярну виплату пенсій.
"Існує страшний розрив між пенсіями. Люди ніби живуть на абсолютно різних планетах. Важливо, щоб людина розуміла, що пенсія - це не неминуча бідність, а можливість гідно провести старість. Так, для нинішнього покоління пенсіонерів ми цього не досягнемо, але якщо не почати реформування зараз, цього не буде ні через десять, ні через двадцять років", - упевнений Голобуцький.
Він додає, що в нинішній ситуації реформа неможлива без підвищення пенсійного віку. "Такі популістські речі - як, наприклад, відмова від підвищення віку, не пройдуть. Ні демографічна, ні економічна ситуація в країні об'єктивно не дозволяють цього зробити", - говорить експерт.
У свою чергу Віталій Бала, директор Агентства моделювання ситуацій, серед плюсів цієї реформи відзначає індивідуальні підходи, створення альтернативних пенсійних фондів, а також вищезазначене обмеження максимальних пенсій десятьма мінімальними.
"Найбільше від такого обмеження постраждають депутати, судді і чиновники високого рангу, - вважає Бала. - Це - відновлення соціальної справедливості рівно в тому вигляді, в якому її вимагали люди під час громадського обговорення проекту".
Нагадаємо, доопрацьований проект пенсійної реформи Сергія Тігіпка передбачає обмеження максимальної пенсії на рівні 10 мінімумів для непрацездатних, а також введення обов'язкового накопичувального страхування після забезпечення бездефіцитності Пенсійного фонду.
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас