Народний банк Китаю знову підвищив нормативи резервування — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Народний банк Китаю знову підвищив нормативи резервування

Казна та Політика
182
Народний банк Китаю у вівторок знову оголосив про підвищення нормативів резервування для банків, продовживши боротьбу з інфляцією і надлишковою ліквідністю в економіці.
Підвищення резервних вимог для найбільших банків складе 0,5 відсоткового пункту, до 21,5%, і набуде чинності з 20 червня, говориться в повідомленні ЦБ.
З жовтня минулого року китайський ЦБ уже чотири рази підвищував відсоткові ставки і дев'ять разів - резервні вимоги.
Як повідомило Державне статистичне управління (ДСУ) КНР у вівторок, споживчі ціни в Китаї в травні виросли на 5,5% в річному вираженні, інфляція прискорилася в порівнянні з квітнем на 0,1 відсоткового пункту, при цьому зростання індексу споживчих цін в Китаї в травні став рекордним за останні 34 місяці.
Темпи зростання споживчих цін у КНР збіглися з очікуваннями ринку.
У січні-травні рівень інфляції в річному обчисленні досяг 5,2%.
Зростання цін виробників (індекс PPI) склало у травні 6,8%, так само як і в квітні. Аналітики очікували на уповільнення до 6,5%.
При цьому обсяг промислового виробництва в Китаї збільшився в травні на 13,3%. Незважаючи на те, що темпи зростання показника скоротилися в порівнянні з 13,4% у квітні, вони виявилися вищими 13,1%, що очікувалися аналітиками Bloomberg.
Таким чином, відзначають економісти, з одного боку, спроби ЦБ Китаю приборкати інфляцію поки не дають відчутного результату, що автоматично означає необхідність подальшої жорсткості кредитно-грошової політики, а з іншого - ці заходи поки не дуже шкодять зростанню економіки, що говорить про те, що Народний банк може все ще дозволити собі діяти досить рішуче, не побоюючись серйозного уповільнення темпів зростання економічної активності.
"Темпи зростання сповільнюються, реагуючи на зміни в політиці ЦБ, але відбувається це дуже поступово, так що майже нічого не говорить про те, що владі КНР необхідно турбується щодо спаду в економіці найближчим часом, - відзначив аналітик Royal Bank of Canada Брайан Джексон. - Рівень інфляції перевищує встановлений владою поріг, при цьому зберігаються ризики подальшого підвищення".
Темпи зростання споживчих цін перевищували встановлений урядом поріг у 4% у річному вираженні кожен місяць з початку 2011 року. В результаті влада була змушена вдатися у тому числі і до адміністративних заходів. Зокрема, минулого місяця компанія Unilever була оштрафована за те, що попередила покупців про підготовку підвищення цін.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас