Експерт: Причин скасовувати спецрозслідування імпорту нафтопродуктів немає — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Причин скасовувати спецрозслідування імпорту нафтопродуктів немає

Енергетика
202
Незалежний експерт Валентин Землянський вважає, що підстав для того, щоб припинити в судовому порядку розслідування проти імпортерів нафтопродуктів немає. "Щодо позовів до держави і судових розглядів з нею. Це просто фірмовий почерк імпортерів. Наприклад, скільки стосовно них не виносив би Антимонопольний комітет своїх рішень - вони все одно йдуть до судів.
Я вважаю, що підстав для цих розглядів об'єктивно немає. Імпортери просто морочать голову суду", - говорить Землянський. Експерт вважає, що введення мит "безумовно необхідне". "Оскільки, незважаючи на падіння цін на готові нафтопродукти у всьому світі ми в Україні не помітили цього зниження. Навпаки, саме імпортери нафтопродуктів йдуть на чолі підвищення цін на українському ринку. Тобто жодного сенсу для держави від них просто немає", - відзначає експерт.
Початок спеціального розслідування стосовно імпорту нафтопродуктів ініціювали нафтопереробники. Компанії наполягали на введенні мит для захисту виробників. Розслідування було відкрите на тій підставі, що за минулий рік, за даними Міненерго, імпорт нафтопродуктів в Україну зріс з 3,8 млн до 4,5 мільйонів тонн, що склало близько половини ринку. При цьому 68% імпорту займало пальне з країн Митного союзу - Білорусії, Казахстану і Росії. А причиною зростання імпорту стали податкові преференції, які імпортери отримали від урядів цих країн. Зокрема, при постачанні сирої нафти з РФ в Україну ставка експортного мита складає близько 303 доларів. Для порівняння: до Білорусі і Казахстану нафта поставляється без мита. Асоціація "Об'єднання операторів ринку нафтопродуктів" звернулася до Київського апеляційного адміністративного суду з клопотанням заборонити Міжвідомчій комісії з міжнародної торгівлі (МКМТ) вводити попередні спецзаходи і заходи нагляду в рамках спецрозслідування стосовно імпорту в Україну окремих видів нафтопродуктів.
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас