Автомат для ПДВ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Автомат для ПДВ

Казна та Політика
2515
"Зараз 2,2 млрд. грн. з 4 млрд. грн. (щомісячний обсяг автоматичного відшкодування) відшкодовується автоматом. Ми ставимо завдання: до кінця року весь місячний обсяг відшкодування має здійснюватися в автоматичному режимі", - заявив прем'єр. При цьому він допускає, що близько 100 млн. грн. будуть оскаржуватися, однак левова частка податку все-таки буде відшкодовуватися автоматично.
Нагадаємо, в березні право на відшкодування ПДВ в автоматичному режимі отримали 24 платника податків на загальну суму 496,3 млн. грн. За два місяці сума запланованого до відшкодування автоматом збільшилася, так само як і кількість підприємств. У червні, за оперативними даними, кількість підприємств зросла до 122, а запланована до відшкодування сума збільшилася до 2,2 млрд. грн.
"Сума ПДВ, яку, за результатами перевірок, планується відшкодувати у червні в автоматичному режимі, становить майже 73% бюджетного ресурсу на відшкодування", - підкреслив заступник голови ДПС Олег Матвєєв. За його словами, серед щасливчиків - підприємства майже всіх регіонів України. У перелік увійшли компанії ГМК, машинобудування, суднобудування, електротехнічної, легкої та хімічної промисловості, будівництва, сільського господарства і торгівлі, зернотрейдери та ін.
У цілому, за інформацією ДПС, у січні-травні 2011 р. на рахунки платників податків відшкодовано 16,663 млрд. грн. податку на додану вартість.
Податкові надходження теж ростуть. У січні-травні ДПС перерахувала до зведеного бюджету 109 млрд. грн. Це, як стверджують в податковій, на 35 млрд. грн. більше, ніж за аналогічний період минулого року. Подібні результати фіскали пояснюють економічним зростанням країни і поліпшенням адміністрування податків.
Втім, не всі підприємці задоволені тим, як уряд автоматично повертає ПДВ. "Є закон, який зобов'язує державу відшкодовувати ПДВ. І якщо закон виконується, ті підприємства, які повинні отримати відшкодування, отримують його", - зазначає в коментарі "i" виконавчий директор Федерації металургів України Сергій Притоманов.
За його словами, на сьогоднішній день не всі великі підприємства в змозі пройти встановлену процедуру податківцями, щоб отримати ПДВ. У Федерації - 84 виробничих підприємства, з них податок відшкодовується, в кращому випадку, десяти, та й то не повністю. Приміром, у квітні ПАТ "АрселорМіттал Кривий Ріг" було включено до списку підприємств-претендентів на автоматичне повернення ПДВ. Сума першого відшкодування податку, за словами гендиректора АМКР Ріната Старкова, склала 293 млн. грн. Втім, це далеко не весь борг - до бюджетного відшкодування компанія заявляла більше 2 млрд. грн. І таких прикладів, за словами пана Прітоманова, багато. На його думку, автоматичний механізм повернення ПДВ для податківців є полем для корупції.
В свою чергу, гендиректор ВАТ "СКФ Україна" (Луцький підшипниковий завод) Володимир Цибульський вважає автоматичне повернення ПДВ зручним інструментом. "Наше підприємство вже четвертий місяць поспіль отримує податок в автоматичному режимі. Оборотні кошти компанії поповнюються, і ми не відчуваємо проблем з грошима для закупівлі основних матеріалів, інструменту та обладнання", - розповів він про свої враження.
При цьому пан Цибульський сумнівається в тому, що на автоматичне відшкодування зможуть перейти всі підприємства. Виставлені ДПС умови, на його думку, - досить жорсткі. Багато підприємств не відповідають тим чи іншим параметрам. "Найбільше у компаній проблем із дотриманням протягом року потрібного рівня заробітної плати. Крім того, часто виникають розбіжності між заявленою до відшкодування місячної сумою ПДВ і цифрою, яка виходить у податківців після перевірок", - резюмував він.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас