Арбузов загрожує пенею — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Арбузов загрожує пенею

Казна та Політика
1015
Банківський регулятор минулого тижня узявся за боржників з рефінансування. Нацбанк схвалив постанову № 134, яким наділив себе правом списувати з коррахунків підопічних (відкритих у НБУ) заборгованість за своїми кредитами.
Такі списання будуть проводитися в безспірному режимі, тобто без дозволу і навіть відома банків. Також, згідно з цим документом, центробанк може налічувати пеню на суму боргу: 0,5% заборгованості за кожен день прострочення.
На словах чиновники почали боротися зі злісними неплатниками за нацбанківських кредитів ще з березня, постанова ж НБУ № 134 - перший практичний крок центробанку щодо боротьби з неповерненнями. "Дані заходи регулятора повинні сприяти прискоренню погашення фінустановами кредитів рефінансування та підвищити платіжну дисципліну.
При цьому дуже важливо не перегнути палицю і застосовувати санкції лише до тих банків, які за своїм фінансовим станом можуть обходитися без позик НБУ. І не гасять їх вчасно тільки для того, щоб використовувати дані кошти як дешевий ресурс", - прокоментував "ДС" ситуацію начальник відділу аналізу фінансових ринків ПАТ "ІНГ Банк Україна" Олександр Печеріцин.
Прагнення регулятора у що б то не стало стягнути кредити з підопічних саме зараз пояснюють не тільки посиленням платіжної дисципліни, але й активною боротьбою з інфляцією. Роблять це вже звичним способом, згортаючи грошову масу: збирають по банківській системі кредити, роздані НБУ протягом 2008 - 2010 рр., і дають фінустановам з тимчасово вільними коштами на депозитні сертифікати центробанку. Згідно з офіційною статистикою тільки за квітень регулятор зібрав з ресурсного ринку 37,8 млрд грн., з початку року - 78,6 млрд грн.
І це ще далеко не все, що належить мобілізувати чиновникам. "На 23 травня заборгованість з рефінансування Нацбанку мали 47 з 177 українських фінустанов, і вона становила 67 млрд грн.", - Повідомила директор департаменту пруденційного нагляду НБУ Олена Мироненко. Правда, стягнути борги з підопічних центробанку буде досить складно.
Адже тільки 32 з 47 прокредитованих НБУ фінустанов працюють в нормальному режимі, 11 банків-боржників поставлені на ліквідацію, а в чотирьох працюють тимчасові адміністрації. Сукупний борг "проблемників" перед центробанком становить 11,513 млрд грн. Саме його чиновники, швидше за все, будуть списувати в 2011 р. в безакцепному режимі в міру появи коштів на коррахунку.
Опитані "ДС" фінансисти позитивно оцінили прагнення центробанку стягнути заборгованість з рефінансування. Єдине, чого вони побоюються, так це зловживань у процесі. "Застосування санкцій (штрафу, пені тощо) за кредитним договором - це право кредитора, але не його обов'язок. Тому-то це питання завжди мало і матиме високу корупційну складову. НБУ може ухвалити рішення про стягнення пені, а може і відмовитися від застосування штрафних санкцій, посилаючись на цілком об'єктивні причини.
Наприклад, на і без того незадовільний фінансовий стан боржника. В обох випадках у нацбанківців будуть аргументи, і ми не зможемо з'ясувати, чим вони насправді обґрунтовуються", - зазначив у розмові з "ДС" заступник голови одного з великих банків. Фінансисти впевнені, що Нацбанк не буде зволікати і почне активно застосовувати санкції до боржникам з рефінансування вже в червні. Згідно з оптимістичними прогнозами за підсумками літа регулятор зможе стягнути за кредитною заборгованістю підопічних не менш на 15-18 млрд грн., песимістичними - лише близько 7-10 млрд грн.
Олена Кравцова
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас