S&P знизило кредитний рейтинг Греції до ССС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

S&P знизило кредитний рейтинг Греції до ССС

Казна та Політика
773
Міжнародне рейтингове агентство Standard & Poor's (S&P) знизило довгостроковий суверенний кредитний рейтинг Греції на три щаблі - з B до ССС. Про це повідомляє Reuters.
Короткостроковий рейтинг державних позик Греції S&P, як і раніше оцінює по категорії C. Прогноз експертів агентства відносно Греції залишається негативним. У найближчі 12-18 місяців ймовірне подальше зниження кредитного рейтингу цієї країни.
Аналітики вважають все більш імовірним, що Афіни підуть на реструктуризацію заборгованості, яку рейтингові агентства розцінять як відмова повернення боргів. Так S&P обґрунтовує рішення знизити довгостроковий кредитний рейтинг Греції.
Нагадаємо, за останні місяці рейтингові агентства неодноразово знижували кредитний рейтинг Греції, все більш сумніваючись в платоспроможності Афін. S&P востаннє пішло на подібний захід на початку травня, знизивши рейтинг цієї країни на два пункти.
Міністерство фінансів Греції скептично оцінило такий крок S&P. У його заяві йдеться, що у своїй оцінці аналітики S&P не врахували того, що наразі йдуть інтенсивні переговори з Міжнародним валютним фондом, а також всередині Євросоюзу про надання Греції нових кредитів.
Нагадаємо, 2 червня ц.р. міжнародне рейтингове агентство Moody's знизило рейтинги грецьких урядових боргових паперів в місцевій і іноземній валютах з B1 до Caa1. Своє рішення аналітики агентства обґрунтували збільшенням ризиків того, що Греція не впорається зі стабілізацією своїх боргових виплат без реструктуризації. Крім іншого, зросла вірогідність того, що "трійка" кредиторів (МВФ, ЄЦБ і Єврокомісія) в майбутньому потребуватимуть участі приватних кредиторів в реструктуризації боргу в якості попередньої умови для надання подальшої фінансової підтримки.
У повідомленні Moody's також говорилося про те, що фінансові інститути, яким було надано рейтинг Caa1, лише в 50% випадків виконували свої боргові зобов'язання в строк. Інші 50% були змушені оголосити дефолт.
Відзначимо, в травні 2010 р. ЄС і МВФ відкрили Греції кредитну лінію на 110 млрд євро, пов'язавши фінансову допомогу з жорсткими заходами економії. Зокрема, Греція зобов'язалася до 2014 р. скоротити бюджетний дефіцит до 3% від ВВП. Однак через рік після того, як країни єврозони і МВФ погодилися надати Греції фінансову допомогу, стало зрозуміло, що країна не справляється з наміченим планом. Так, дефіцит бюджету Греції за підсумками 2010 р. виявився на позначці 10,5% ВВП - вище за цільові орієнтири влади і прогнози Євросоюзу.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас