Єврокомісар: Хорватія в 2013 р. увійде до складу Євросоюзу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Єврокомісар: Хорватія в 2013 р. увійде до складу Євросоюзу

Казна та Політика
233
Єврокомісія прийме Хорватію до складу Європейського союзу (ЄС) в 2013 р., повідомила комісар ЄС з юстиції Вівіан Редінг, передає РБК із посиланням на Associated Press.
За словами Редінг, Єврокомісія планує рекомендувати країнам - учасницям ЄС завершити переговори про вступ Хорватії до складу групи. Рішення викликане успішною реформою хорватської законодавчої системи.
Хорватія почала переговори про вступ в ЄС в жовтні 2005 р. Якщо сторони домовляться про приєднання країни до союзу, Хорватія стане другою (після Словенії) державою в ЄС, що раніше входила до складу Югославії, і 28-м його повноправним членом.
Нагадаємо, що основною перешкодою на шляху Хорватії в ЄС була суперечка із Словенією про лінію морського кордону в Піранській затоці Адріатичного моря. Хорватія наполягала на проведенні кордону по середині бухти, а Любляна побоювалася, що в такому разі для неї буде закритий вихід до відкритого моря. Свого часу конфлікт призвів до того, що Словенія заблокувала початок переговорів про вступ Хорватії в ЄС. Але у результаті дві країни зуміли домовитися, що і розблоковувало переговорний процес.
В даний момент в Євросоюзі більше занепокоєні ситуацією з оргзлочинністю і боротьбою з корупцією в Хорватії. За словами єврочиновників, Загреб не докладає достатньо зусиль в цьому напрямі. У той же час прем'єр-міністр Хорватії Ядранка Косор запевнив ЄС, що в країні позбавляться від «недоторканних».
На сьогоднішній день окрім Хорватії статус кандидата мають Ісландія, Македонія і Туреччина. Країни Західних Балкан - Албанія, Боснія і Герцеговина, Сербія і Чорногорія, знаходяться в списку потенційних кандидатів.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас