Німецькі інвестори позбуваються грецьких держоблігацій — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Німецькі інвестори позбуваються грецьких держоблігацій

Фондовий ринок
476
Страхові компанії і банки Німеччини в масовому порядку розлучаються з державними облігаціями Греції, свідчать внутрішні документи фінансових інститутів, що потрапили в руки німецьких журналістів. Так, банки продали приблизно третину грецьких бондів, що були у них рік тому, страховики - більше половини.
Як повідомила Financial Times Deutschland із посиланням на статистику Бундесбанку, якщо в квітні 2010 року банки Німеччини мали державних облігацій Греції на 16 млрд євро, то в лютому нинішнього цей показник склав трохи більше 10,3 млрд євро.
За даними Die Welt, у страховиків Німеччини залишилося зараз грецьких цінних паперів всього лише на 2,8 млрд євро, хоча ще рік тому цей показник складав 5,8 млрд євро. Як випливає з внутрішнього документа парламентського комітету з фінансів, частка облігацій Греції в загальному обсязі капіталовкладень німецьких страхових компаній знизилася до 0,22%.
Боргову кризу Греції провідні економісти розглядають як серйозну загрозу для банківського сектора Німеччини. У зв'язку з цим директор Інституту макроекономіки і дослідження кон'юнктури (IMK) Густав Хорн повністю схвалює жорсткий курс ЄЦБ проти будь-якого варіанту реструктуризації грецького боргу. "Реструктуризація може призвести до краху банківської системи Греції, а оскільки ЄЦБ є гарантом платіжного обігу в зоні євро, то йому доведеться взяти на себе роль рятувальника", - вважає Хорн.
Крім того, глава IMK прогнозує, що списання, що витікають із реструктуризації боргу Греції, можуть "надати дестабілізуючий ефект і на інші країни, які переживають боргову кризу, що вимагатиме від ЄЦБ вжиаати заходів для захисту всієї банківської системи Європи". Густав Хорн підкреслює, що обережність ЄЦБ пояснюється саме цими причинами, а не небажанням мати в своїх активах токсичні цінні папери.
Інші не менш авторитетні економісти, втім, виступають за те, щоб пробачити Греції частину її боргів. Так, директор мюнхенського Інституту економічних досліджень (Ifo) Ханс-Вернер Зінн заявив у бесіді з Rheinische Post, що звичайним продовженням терміну дії вже існуючих грецьких облігацій проблему не вирішити, оскільки "ця країна не просто має проблему ліквідності, а є банкрутом". Глава Ifo упевнений, що списання боргу Греції рано чи пізно не уникнути.
Ханс-Вернер Зінн не згоден з твердженнями, що реструктуризація може обвалити банківську систему. "Ринки вже перетравили падіння вартості грецьких бондів аж на 40%. Тож тепер уже нікого не здивує, якщо політики нарешті визнають те, що ринку давно відомо", - вказав експерт. На думку Зінна, банки заздалегідь вжили страхувальних заходів на цей випадок, позбувшись значної частини грецьких боргових зобов'язань.
За матеріалами:
Банки.ру
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас