У США створили портативний прилад для перевірки чистоти продуктів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У США створили портативний прилад для перевірки чистоти продуктів

129
Поки в Європі триває овочева паніка, в США розробили портативний мас-спектрометр, яким можна перевіряти чистоту харчових продуктів без упаковки, в буквальному сенсі не відходячи від каси.
Зазвичай подібні прилади не залишають лабораторних стін: переміщати 130-кілограмову махину візьметься не кожен покупець огірків. Крім того, для повноцінного аналізу потрібен спеціально підготовлений зразок, а сам процес може займати кілька годин і навіть днів, повідомляє compulenta.ru.
Пристрій, запропонований фахівцями з Університету Пердью, важить всього 10 кг і робить аналіз протягом декількох хвилин. Для цього були використані дві методики, і обидві виявилися ефективними.
В одній з них досліджуваний продукт протирається звичайною паперовою серветкою, змоченою в спирті. Потім з неї вирізається маленький трикутник і поміщається на спеціальний тримач, до якого підведена висока напруга. Під дією струму суміш спирту та речовин з поверхні продукту іонізується і "засмоктується" у мас-спектрометр.
Другий спосіб передбачає обробку аналізованого об'єкта зарядженими частинками з допомогою струменя гелію, що повільно рухається. Частинки іонізують молекули поверхні, які потім відскакують і потрапляють всередину приладу.
Заради компактності та швидкості портативного мас-спектрометра довелося пожертвувати точністю, проте, як стверджують розробники, первинний аналіз цілком здійснимий. Він дозволяє виявити такі бактерії, як кишкова паличка і сальмонела, а також залишки пестицидів.
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас