НАСА відправить місію на астероїд, який може зіткнутися з Землею — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НАСА відправить місію на астероїд, який може зіткнутися з Землею

1326
У 2016 році Національне аерокосмічне агентство США планує направити безпілотний космічний апарат на астероїд "1999 RQ36", який може зіткнутися з Землею в 2182 році.
За словами експертів, зіткнення з астероїдом шириною 575 метрів може призвести до руйнівних наслідків.
Як заявив Вільям Дрейк, директор лабораторії з вивчення Місяця та інших планет в Університеті Арізони в Тусоне, місія НАСА називется "OSIRIS-REx". Безпілотний космічний корабель зблизиться з астероїдом і використовує цілий набір спеціальних фотокамер та інфрачервоних спектрометрів, для того щоб вчені змогли отримати якнайбільше даних про гігантський космічний камінь.
За словами Дрейка, астрономи та інженери вже думають над тим, як зіштовхнути "1999RQ36" з орбіти Землі: "Є різні пропозиції. Наприклад, можна накрити всю поверхню астероїда величезним вітрилом, і під впливом сонячних фотонів він "попливе", як вітрильний корабель в океані".
Дрейк також зазначив, що ще один варіант зміни орбіти астероїда - пофарбувати одну сторону темного астероїда в білий колір. Це вплине на кількість відбиваного ним сонячного світла, що створить різний тиск на кожній зі сторін астероїда і таким чином змінить його курс.
Дослідники також сподіваються на те, що місія дозволить відповісти на деякі з фундаментальних питань про життя на Землі. Після року спостережень за "1999 RQ36" безпілотний космічний апарат "OSIRIS-REx" повинен наблизитися до астероїда, і спустити на нього механічний зонд для вилучення породи з поверхні. Завдяки цьому, як вважає Дрейк, може бути отримана інформація про походження життя на Землі.
За словами Дрейка, "1999 RQ36" містить не тільки первозданні органічні матеріали, яких вже немає на Землі, але також безліч амінокислот.
Вчені вважають, що органічні матеріали, які вони розраховують знайти на астероїді, аналогічні тим, які впали на Землю після того, як вона стала досить холодною і на її поверхні утворилися океани: "Сьогодні в наявній у нас колекції метеоритів немає подібних матеріалів . Можливо тому, що вони не можуть зберегтися, пройшовши через атмосферу Землі. Це не означає, що це не можуть зробити окремі молекули. Однак ми не можемо їх розпізнати, оскільки, якщо вони і потрапляють на Землю сьогодні, їхні сигнали поглинаються усім живим, що є навколо нас. Ми ніколи б не змогли виявити їх".
За словами Дрейка, оскільки астероїд не має сили тяжіння, космічний апарат зможе синхронізувати свій рух з величезним каменем, наблизившись до нього на відстань кількох метрів. Він буде збирати зразки пилу, кожні п'ять секунд "торкаючись" поверхні за допомогою розсувного маніпулятора, струменем водню піднімаючи пил з поверхні і збираючи його в невеликий контейнер.
Учені сподіваються зібрати від 60 грамів до двох кілограмів такого пилу, який буде зберігатися в спеціальній капсулі, прикріпленій до космічного апарату "OSIRIS-REx". В 2023 році космічний апарат доставить цю капсулу на Землю. При наближенні до Землі він скине капсулу - теплоізоляційна оболонка повинна захистити її при проходженні через щільні шари атмосфери. Після цього розкриється парашут, і капсула благополучно приземлиться на спеціальному посадочному майданчику в штаті Юта.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас