Згортання спрощенки: влада готує переселення робочої сили на Донбас — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Згортання спрощенки: влада готує переселення робочої сили на Донбас

Казна та Політика
12030
Більшість економістів визнають, що як мінімум половину неформальної економіки на сьогоднішній день створюють дрібні і середні підприємства. Саме тут найчастіше фіксується нелегальне працевлаштування, виплата заробітних плат в конвертах. Тому істотно скоротивши армію спрощенців, уряд зможе відзвітувати про чергові успіхи, досягнуті на ниві боротьби з тіньовою економікою. Проте експерти впевнені, що в даному випадку команда Миколи Азарова ратує не лише за збільшення надходжень в казну. "Зараз в країні активізувався процес концентрації більшості галузей в руках обмеженого числа представників крупного бізнесу від Партії регіонів з подальшим перерозподілом бюджетних коштів, держкредитів і держвласності. Головний чинник рентабельності крупного бізнесу - дешева робоча сила. Тому, сприяючи скороченню тіньового сектора в малому бізнесі, крупний бізнес забезпечує себе дешевою робочою силою: залишившись без роботи, багатьом приватникам (і в першу чергу їх найнятим робітникам, які, як правило, не мають високої кваліфікації) доведеться освоювати робочі спеціальності", - пояснює голова Всеукраїнського союзу учених-економістів Олександр Кендюхов.
За даними ДПС, протягом першого кварталу 2011 року близько 56 тис. фізосіб-підприємців припинили свою роботу. Всього ж, на думку податківців, одних лише мінімізаторів (їх такими вважає податкова, але далеко не факт, що вони є такими насправді) має стати на 170 тисяч менше.
За різними оцінками, не більше половини з цих людей повернеться в підприємництво в статусі співзасновників інших компаній. Інші поповнять ряди безробітних. Якщо враховувати, що, наприклад, на початок травня в Держслужбі зайнятості на обліку стояло близько 580 тис. громадян, то приріст рівня безробіття складе мінімум 10%. А якщо передбачити, що щонайменше в половині випадків у дрібному бізнесі були задіяні обидва дорослі члени сім'ї, ця цифра може бути і більшою.
"З огляду на те, що крупний бізнес забезпечує свою рентабельність переважно за рахунок використання дешевої робочої сили, він отримує хорошу можливість стабілізувати на довгий час низький рівень зарплат. Враховуючи, що профспілкова діяльність з захисту найманої праці носить імітаційний, декларативний характер, така ситуація досить вигідна крупному бізнесу. Характерно, що скорочення сектора малого бізнесу відбувається перш за все в великих містах, де якраз і зосереджені основні промислові підприємства. Удар же по малому бізнесу (фермерським господарствам) в селі призведе до концентрації земельних ресурсів у тих же крупних власників, а сьогоднішнім фермерам нічого не залишиться, як йти в найманы робітники", - говорить Олександр Кендюхов.
В уряді вже давно готують ґрунт для напливу робочої сили. Прем'єр Микола Азаров ще восени закликав базарних торговців "зайнятися ділом" і йти працювати на заводи або в шахти. Трохи пізніше віце-прем'єр Сергій Тігіпко виступив з ініціативою щодо створення інфраструктури для трудової міграції всередині країни. За словами завідуючого відділом міграційних досліджень Інституту демографії НАНУ Олексія Позняка, проблема браку робочих рук може виникнути вже до 2025 року через відтік трудящих за кордон. До цього часу робітників стане на 5-7% менше, ніж сьогодні. Тому виводити з тіні спрощенців і інших представників дрібного бізнесу вже сьогодні (аби не залучати на заводи іноземців завтра) прямий інтерес крупного бізнесу.
Але при цьому виникає одне серйозне питання - чи готовий крупний бізнес створювати умови для нового "великого переселення народів". Адже проблема в тому, що працівники малого бізнесу з Волині, Галичини або Центральної України шукатимуть в першу чергу роботу ближче. А там просто немає великих підприємств. І перебиратися з міста в село ніхто не буде. Більше того, в східних областях поки є певний надлишок робочої сили, і "чужаків" там ніхто не хоче бачити. Та і жодне підприємство в країні не оголосило про те, що побудувало гуртожиток для нових працівників. І, що найважливіше, на офіційному рівні ніхто не проводив розрахунки, а скільки потрібно цієї найдешевшої робочої сили. Тому розмови про те, що вбиваючи малий бізнес, великий шукає собі дешеву робочу силу, - це лише частина правди. Про другу частину цієї самої правди влада прагне мовчати. Оскільки відповіді на питання, що робити з новою армією безробітні, у неї немає. І, судячи з усього, не буде найближчим часом. Іншими словами, нинішня ситуація може допомогти крупному бізнесу лише на дуже короткий проміжок часу. І що, напевно, найважливіше, взагалі не вирішує проблему кваліфікованої робочої сили.
За матеріалами:
ЛігаБізнесІнформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас