Газ заліз у резерви — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Газ заліз у резерви

Валюта
793
На початок літа офіційні резервні активи НБУ склали $37867,48 млн., з них резерви в іноземній валюті - $36500,94 млн., золото - $1358,18 млн., спеціальні права запозичень - $8,33 млн. і $0,03 млн. - резервна позиція в МВФ. При цьому ще в квітні загальні запаси Нацбанку досягали $38351,69 млн. Але за підсумками кварталу за січень-травень накопичення Центробанку на чорний день зросли на 9,5%, або на $3,291 млрд. Такі цифри регулятор опублікував на своєму сайті.
Справедливості ради варто сказати, що в середині травня міжнародні запаси досягли свого історичного максимуму, перевищивши рівень $39 млрд. Але в другій половині місяця НБУ активно продавав валюту на міжбанку, протидіючи ослабленню гривні. Проте сальдо інтервенцій регулятора на міжбанківському ринку за результатами місяця залишилося позитивним. Але гроші, як констатують експерти, все ж кудись були витрачені.
Опитаним експертам важко однозначно відповісти на питання, куди саме. Не спішить вдаватися в роз'яснення щодо напряму і регулятор, який інформує широку громадськість лише про те, що Нацбанк за результатами місяця "спрацював в плюс".
Справді, незважаючи на скорочення обсягів валютних інтервенцій, в порівнянні з квітнем регулятор все ж викупив з ринку $127 млн. Але, як стверджує джерело в Нацбанку, накопичення активно використовувалися Міністерством фінансів для обслуговування зовнішніх боргів, у тому числі і позик Міжнародного валютного фонду. Крім того, частина валютних запасів пішла на покриття дефіциту державного бюджету. Вплинуло на вартість золотовалютних резервів і ослаблення євро до долара, адже значна частина державного запасу зберігається в європейській валюті.
Втім, головний економіст Dragon Capital Олена Белан упевнена, що процентні платежі по кредитах МВФ і переоцінка недоларової частини резервів у зв'язку з ослабленням курсу євро лише частково пояснюють скорочення золотовалютних резервів в травні на $0,5 млрд. на тлі позитивного сальдо валютних інтервенцій. "Ми вважаємо, що частина зниження резервів, що залишилася, могла бути викликана валютними операціями уряду, наприклад, продажем валюти НАК "Нафтогаз України" поза ринком для розрахунків за газ, що імпортується", - розповідає експерт. Обсяг пропозиції іноземної валюти на ринку, на думку Белан, був досить активним в перші тижні травня, що дало можливість НБУ поповнити свої резерви. Але вже до кінця місяця пропозиція істотно "здулася". Тоді як попит, навпаки, зріс. Як вважають аналітики ринку, у зв'язку з тим, що банки нагромаджували валюту напередодні введення валютних свопів.
У відповідь на підвищення попиту НБУ допустив незначне ослаблення гривні до мінімального рівня в 8 грн. за американський долар (на кінець квітня за один долар давали UAH7,96), після чого підтримував курс на даному психологічно важливому рівні. "Глава НБУ нещодавно знов підтвердив, що Нацбанк спокійно ставиться до коливань валютного курсу пари гривня-долар в межах 2% (при базовому рівні UAH7,95 за $1), що підкріплює наш прогноз валютного курсу на кінець 2011 р. на рівні UAH7,95 за $1. Ми чекаємо, що резерви НБУ до кінця року зростуть до $40 млрд. (+16% р/р)",- дає прогноз пані Белан.
Про можливий вплив зміни курсу євро до долара на вартість золотовалютних резервів говорить і аналітик компанії BG Capital Віталій Ваврищук. Крім того, обсяги інтервенцій Нацбанку на валютному ринку за результатами травня далекі від максимумів першого півріччя, що також позначилося на обсязі запасів.
Але головну скрипку в "ударі по резервах" зіграли розрахунки НАК "Нафтогаз України" перед російським "Газпромом" за спожитий газ, вважає президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко. "Поточний платіжний баланс держави дефіцитний. Припливу коштів немає. Тому, швидше за все, російський газ купували з резервів НБУ", - роздумує експерт. Підлити масла у вогонь міг також досить високий попит на валюту. Втім, Охріменко сподівається на можливий влітку незначний сезонний приріст пропозиції валюти на ринку через масовий вихід у відпустки. Що, звичайно, кардинально не змінить ситуацію з платіжним балансом.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас