Азаров доручив міністерствам розробити ініціативи в рамках Дунайської стратегії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Азаров доручив міністерствам розробити ініціативи в рамках Дунайської стратегії

Казна та Політика
418
Прем'єр-міністр України Микола Азаров доручив відповідним міністерствам і відомствам, зокрема Міністерству інфраструктури і Міністерству економічного розвитку і торгівлі, розробити українські ініціативи в рамках Дунайської стратегії і підготувати відповідні проекти. Таке доручення Азаров дав за результатами зустрічі з віце-канцлером - федеральним міністром з європейських і міжнародних справ Австрії Міхаелем Шпіндельеггером, передає прес-служба уряду.
Прем'єр-міністр висловив велику зацікавленість України в придунайській співпраці. За його словами, Україна готова до обговорення конкретних проектів співпраці. Крім того, глава уряду відзначив, що Україна буде розвивати своє Дунайське судноплавство, і на першому етапі необхідно відновити обсяги перевезення пасажирів і вантажів.
У рамках Дунайської стратегії Азаров поставив завдання знайти компромісне рішення з Румунією щодо проходу суден румунській частині Дунаю. За його словами, зараз Україні здійснює поглиблення гирла української частини Дунаю.
Прем'єр зазначив, що Україна також хоче знайти спільне узгоджене тарифне рішення на прохід суден Дунаєм, оскільки, за його словами, румунські тарифи вищі, ніж українські.
Азаров повідомив, що зараз Україна проводить модернізацію портів і судноремонтних заводів, що дозволить прискорити розвиток галузі судноплавства на українській частині Дунаю. Крім того, сторони обговорили співпрацю України та Австрії в міжнародних організаціях.
У свою чергу віце-канцлер Австрії зазначив, що вже сформована стратегія Придунайського регіону. Його позиція полягає в тому, щоб швидше переходити до реалізації конкретних проектів. На переконання Міхаеля Шпіндельеггера вже в липні поточного року можна формулювати пакет відповідних пропозицій для придунайських країн і почати їх реалізовувати.
Стратегія ЄС щодо Дунайського регіону (Дунайська стратегія) об'єднує 14 країн (8 з яких є членами ЄС): Німеччину, Австрію, Угорщину, Чеську Республіку, Словаччину, Словенію, Болгарію, Румунію, Хорватію, Сербію, Боснію і Герцеговину, Чорногорію, Молдову і Україна.
Стратегією передбачено: збільшення вантажних перевезень по Дунаю на 20% до 2020 р.; відновлення екосистеми Чорного моря зразка 1960 року до 2020 р.; забезпечення всіх громадян ЄС регіону доступом до швидкісного Інтернету до 2013 р.; захист популяції осетрових до 2020 р. На виконання основних цілей Дунайської Стратегії ЄС виділить 100 млрд. євро.
Прийняття стратегії очікується в першій половині 2011 р, але не пізніше кінця червня. На думку Вука Дапчевіча, координатор Дунайської стратегії, яка головує в ЄС, використає 29 червня, Міжнародний день річки Дунай, щоб прийняти Дунайську стратегію.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас