Красти не заборониш: три найбільших корупційних законодавчих ініціативи влади — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Красти не заборониш: три найбільших корупційних законодавчих ініціативи влади

Казна та Політика
4082
Уряд переконує бізнес в необхідності збільшення фіскального навантаження для порятунку економіки, а тим часом створюються всі умови для вимивання з бюджету країни десятків мільярдів гривень.
Згідно з даними дослідження компанії Ernst & Young, за рівнем корупції Україна посідає передостаннє 24-е місце в Європі. Широке поширення корупції і хабарництва в Україні визнали 91% опитаних підприємців. Гірша ситуація тільки в Росії. При цьому про збільшення рівня корупції в Україні в поточному році заявили 55% респондентів. Не дивно, що Україна і далі перебуває в аутсайдерах світового рейтингу конкурентоспроможності World Competitiveness Yearbook 2011, опублікованого нещодавно швейцарською бізнес-школою IMD. В рейтингу, який визначається за такими критеріями, як стан економіки, ефективність уряду, ефективність бізнесу та стан інфраструктури, Україна посіла 57-е місце (нижче лише Хорватія - 58-е і Венесуела - 59-е).
Однак влада не перестає говорити про необхідність значно поліпшити умови ведення бізнесу, побороти корупцію і всіляко сприяти розвитку підприємництва. "Звертаюся через ЗМІ до підприємців - пишіть мені, дзвоніть по телефону і повідомляйте, хто заважає вам працювати", - закликав днями президент Віктор Янукович під час робочої поїздки в Закарпатську область. При цьому пообіцяв, що "наведе порядки і корупції в органах держави не буде". Чекаємо.
А тим часом парламент продукує закони, які інакше як для відмивання грошей не годяться. Так, 17 травня ВР схвалила в цілому Закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань державних закупівель". Він пропонує закрити практично всю інформацію про тендери з держзакупівель. Оприлюднюватися буде тільки загальна інформація, тоді коли дізнатися про результати конкурсу, про те, які товари і за якою ціною були придбані, стане неможливим. Тобто якщо тендери будуть проводитися на користь наближених компаній, то переможені учасники навіть не зможуть оскаржити рішення комісії в суді. При цьому, згідно з законом, процедура "закупівлі в одного учасника" не передбачає дозволу в Мінекономрозвитку. Держоргани зможуть проводити закупівлі без тендеру на підставі того, що "виникли особливі або соціальні обставини", а гроші державних підприємств взагалі виводяться з-під дії закону. Також закон скасовує необхідність проведення тендерів при підготовці до Євро2012. При цьому відкати за отримання підряду, за деякими даними, складають 25-40%. Тобто в кишенях посередників осядуть десятки мільярдів гривень.
До речі, на футбольному чемпіонаті зможуть заробити не тільки будівельні компанії, але й імпортери. У парламенті зареєстровано проект закону про перелік предметів, які звільняються від сплати мита у зв'язку з проведенням Євро2012. Метою документа його автори визначили якісну організацію чемпіонату та забезпечення належних умов роботи УЄФА. У разі схвалення закону учасники чемпіонату зможуть ввозити в Україну без імпортного мита і ПДВ передбачені в переліку товари до 1 вересня 2012 року. У список потрапили дві третини товарів, які традиційно імпортуються в Україну, починаючи від продуктів харчування, одягу, предметів побуту, обладнання і закінчуючи дорогоцінними каменями, золотом і платиною. Яка вигода від цього буде УЄФА - поки незрозуміло. Але от "учасники чемпіонату", очевидно, зможуть добре нажитися на безмитному імпорті. При цьому прогнозні втрати українського бюджету від безконтрольного ввезення необмеженої кількості продукції на пільгових умовах в законопроекті не вказуються.
Ще одна епохальна ініціатива. 12 травня парламент схвалив у цілому два закони, які передбачають списання боргів підприємств паливно-енергетичного комплексу перед держбюджетом, що утворилися в 1997-2010 роках, на суму понад 24 млрд грн. При цьому народні обранці забули скасувати заборгованість споживачів перед облгазами та обленерго. Таким чином, приватні компанії по суті погасили свої борги за рахунок платників податків і водночас залишили за собою право вибивати борги споживачів.
На цьому фоні уряд намагається переконати малий і середній бізнес в тому, що саме їх небажання віддати останню сорочку не дозволяє вчасно і в повному обсязі виплачувати зарплати вчителям і лікарям. Насправді ж уся суєта з податковою реформою, дерегуляцією бізнесу і боротьбою з корупцією поки, на жаль, залишається лише інформаційним шумом.
Вілен Веремко
За матеріалами:
Контракти
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас