Вчені створили твердо-м'який матеріал — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вчені створили твердо-м'який матеріал

58
Німецький і китайський вчені заявили, що створили матеріал, який поєднує в собі одночасно твердість і м'якість.
Свій винахід німецький дослідник Йорг Вайсмюллер з Технологічного університету Гамбурга-Харбурга (TUHH) і його колега Хай Цзюнь-Цзінь, що представляє Шеньянську національну лабораторію матеріалознавства при Китайській академії поетично назвали "шлюбним союзом металу і води".
В її основі лежить проста корозія. Метал (в першу чергу дорогоцінний - золото або платина) міститься у кислотний розчин. У результаті корозійного процесу в ньому утворюються крихітні дірочки і борозенки, а потім - і пори-канали, повідомляє compulenta.ru.
Після цього в пори вводиться електропровідна рідина - наприклад, простий сольовий розчин або розведена кислота. Таким чином створюється рідинно-металевий гібрид.
Коли на матеріал подається електричний струм, іони розчиняються в рідині, що заряджає і металеву складову. Додавання або усунення додаткових електронів посилює або послаблює міжатомні зв'язку на поверхні матеріалу, що позначається на його твердості. За бажання її можна збільшити вдвічі. Або, навпаки, зробити матеріал дуже текучим, податливим.
Дослідники поки не можуть назвати точну сферу застосування матеріалу, може, йому знайдеться застосування у жорстких конструкціях, які зможуть гасити удар на певній ділянці за рахунок тимчасового розм'якшення.
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас