Крізь паніку проростає криза — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Крізь паніку проростає криза

Казна та Політика
914
Поширення гострої кишкової інфекції в Німеччині не вдається зупинити третій тиждень. Хворих вже більше двох тисяч, 21 людина загинула. Гарячкові пошуки джерела зарази все більше нагадують детектив. Нові відповіді на питання "Хто винен?" надходять практично щодня. Серед підозрюваних не тільки помідори, огірки і листовий салат, але також пагони, які використовуються в салатах, і відходи біореакторів. "Кишкова криза", яка завдала Європі багатомільйонних збитків, похитнула і віру в Екопродукт.
Версії змінюють одна одну практично блискавично. Якщо в суботу вранці в усіх на вустах був один ресторан в Любеку, 17 відвідувачів якого було госпіталізовано, то до вечора того ж дня мова йшла вже про народне гуляння в Гамбургу, яке також якимось таємничим чином збільшило число інфікованих ентерогеморагічною бактерією EHEC.
У неділю ввечері санітарне відомство в Нижній Саксонії оголосило про новий "гарячий слід": кишкова паличка E.Coli була виявлена в паростках для салатів, які фірма в містечку Біненбютель поставляла в готелі та ресторани на півночі Німеччини. До цієї заяви, щоправда, варто поставитися з обережністю. Раніше німецькі епідеміологи без особливих на те підстав визнали винними огірки з Іспанії - постачальники з цієї країни, які зазнали солідних збитків, мають намір звернутися до суду.
До числа підозрюваних в ці дні потрапили і реактори, що виробляють біогаз із відходів. Берндт Шоттдорф, засновник Shottdorf MVZ, найбільшої в Європі приватної медичної лабораторії, в інтерв'ю Bild am Sonntag нагадав, що в біореакторах "бактерії сплавляються воєдино, і абсолютно не вивчено, що там відбувається насправді". Між тим, біомаса далі використовується як добриво. На думку фахівця, біореактори треба ретельно вивчити.
Союз німецьких виробників біогазу вважає підозри "безпідставними": згідно з офіційною заявою, після прогрівання протягом години збудники можливих інфекцій "дезактивуються".
Всерйоз обговорюються і версії досить екзотичні. Оскільки серед постраждалих надзвичайно багато жінок, то це пов'язали з букетами, які дарували у Німеччині на "День матері". У німецькій блогосфері популярна також і "терористична" теорія.
Води у вогонь підливають і репліки, на кшталт тієї, яку в ці вихідні поширила болгарська газета "24 години": "При економічній кризі є тільки один ринок, який за рік розширюється на 10-15%. Це еко-продукти, продажі яких перевищили вже 50 млрд євро... Побоювання, що збудники перебувають в іспанських еко-огірках, були оголошені безпідставними. Але сумніви в еко-фермах були посіяні. Дехто бачить в цьому навіть змову великих американських фірм-виробників генно-модифікованих продуктів".
Мало хто сумнівається, що джерело зараження розташовується десь на півночі Німеччини. На ринку Гамбурга продажі овочів різко впали (не допомагають і оголошення, що овочі пройшли перевірку на EHEC), а на м'ясо і ковбаси попит, навпаки, різко зріс. Приблизно так само поводяться покупці і по всій країні. Згідно з опитуваннями, кожен другий німець змінив свій звичайний раціон у зв'язку з кишково-бактеріальною інфекцією.
МОЗ ФРН не втомлюється повторювати, що дотримання елементарних гігієнічних правил служить цілком надійним захистом від агресивного штаму кишкової палички E. Coli, проте переконати це може далеко не всіх: поки "винного" не знайдено, список підозрюваних можна розширювати практично нескінченно. Експерт Всесвітньої організації охорони здоров'я Донато Греко в інтерв'ю італійській газеті La Repubblica нагадав, що в попередні роки ентерогеморагічну паличку частіше виявляли в м'ясі, а не в овочах. "Збудник можна виявити в кишечнику корів, а далі і в м'ясі - наприклад, в стейках "тартар" і непросмажених гамбургерах", - заявив експерт ВООЗ.
Журнал Spiegel, проаналізувавши спалахи інфекції по всьому світу за останні 20 років, склав досить довгий список можливих джерел зарази: гамбургери, сире молоко, сир з сирого молока, непросмажені сосиски і баранина, а також копчена і чайна ковбаса, паростки редиски, яблучний сік, сир, листовий салат, шпинат, морозиво з сирого молока. Були відзначені і випадки передачі інфекції від тварин людині і від людини до людини.
Міністерство з захисту прав споживачів ФРН рекомендує не відмовлятися від свіжої зелені зовсім, а віддавати перевагу регіональним овочам, якість яких контролюється краще привізних. Однак, судячи з щоденних панічних заяв союзу німецьких фермерів, збитки в Німеччині зараз несуть всі аграрії без винятку.
Не покращують громадських настроїв і тривожні повідомлення з лікарень на півночі країни, де не вистачає спеціального медичного обладнання. Число хворих перевищує дві тисячі осіб, одним з наслідків отруєння в кожному четвертому випадку став надзвичайно небезпечний для нирок гемолітико-уремічний синдром. Про шкоду бактерії E.Coli фахівці знають з кінця 1970-х, проте такий бурхливий розвиток хвороби вражає навіть лікарів: кривавий пронос, блювота, перебої в роботі нирок, сильне погіршення роботи нервової системи, порушення мови, судоми, епілептичні напади. Новий, раніше невідомий штам кишкової палички, став причиною загибелі вже 21 людини.
До пошуку джерела інфекції підключилися фахівці ЄС - про це у вихідні повідомив представник Єврокомісії в Брюсселі. Методи лікування, випробувані німецькими лікарями, перекладені англійською і розіслані в МОЗ інших європейських країн. З національного лиха кишкова інфекція досить швидко перетворилася на континентальну. За межами Німеччини зареєстровано більше ста випадків захворювання, включаючи один летальний результат - у Швеції померла жінка, яка повернулася з Німеччини. У Росії наприкінці минулого тижня введено тимчасову заборону на ввезення овочів з усіх країн ЄС.
Якщо на пошук джерела небезпечної інфекції кинуті кращі сили, то чому його досі не знайдено? Чеські політики говорять про недоліки німецького федералізму. У випадках, подібних до нинішньої, на рахунку кожна хвилина, однак владні структури в ФРН децентралізовані і не здатні до блискавичних рішень. Це визнають і самі німці. Голова спілки німецьких нефрологів Райнхард Брункхорст заявив в інтерв'ю Ärzte Zeitung, що для екстрених випадків потрібно створювати більш ієрархічну систему - наприклад, під егідою інституту Роберта Коха.
Чим довше тривають пошуки, чим більше число хворих, тим тихіші розмови в Німеччині про "непотрібної істерії". "Виробництво продуктів харчування здійснюється на надзвичайно чутливому полі. Попередження про небезпеку, які стосуються нашого харчування, обов'язкові, і це не має нічого спільного з істерією", - пише Frankfurter Rundschau.
Геном високопатогенної кишкової палички EHEC вже розшифровано: він нагадує два різні штами бактерії, однак у своєму нинішньому вигляді епідеміологам раніше не зустрічався. Не виключено, що його родовід так і залишиться невідомим - досвід попередніх років показує, що джерело зарази вдається встановити лише в кожному четвертому випадку. "Євросоюз проходить непросту перевірку на міцність, - пише польська Rzeczpospolita. - Фінансова криза підірвала віру в спільну валюту, човни з африканськими біженцями знищили Шенгенську угоду, а зараз паніка, викликана епідемією, здатна вивільнити егоїзм, який може руйнівним чином позначитися на об'єднаній аграрній політиці і спільному ринку продуктів харчування. Чим довше ми нічого не відаємо, як поширюється ця кишкова інфекція, тим небезпека вища. Погана новина: ми цього ніколи не дізнаємося. Хороша новина - на думку експертів, епідемія сама собою затихне за кілька тижнів. Відкритим залишається питання, чи переживуть уряди під тиском переляканих виборців".
Костянтин Куц
За матеріалами:
bfm.ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас