У Португалії створили вакцину від ожиріння — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Португалії створили вакцину від ожиріння

52
Португальським вченим з Університету Порту вдалося створити вакцину від ожиріння.
Про це на 93-му щорічному з'їзді Ендокринологічної спільноти повідомила один з авторів дослідження Маріана Монтейро
За її словами, препарат сприяє виробленню антитіл на гормон грелін, що числиться в головних винуватців появи надмірної ваги, повідомляє compulenta.ru.
Як відомо, грелін виробляється в гіпоталамусі і шлунку, він контролює харчову поведінку в цілому: загострює чутливість до \стівних запахів, регулює апетит, визначає ступінь насичення, управляє витратою енергії і т. д. Якщо грелін в надлишку, то людина або тварина починають багато їсти і при цьому мало витрачати, що призводить до появи зайвих кілограмів.
Новизна підходу португальських фахівців у тому, щоб змусити сам організм скоротити рівень греліну. Для цього був створений модифікований неінфекційний вірус, який як "вантаж" ніс на собі молекули цього гормону. Вірус не розмножувався і не був небезпечний, але при цьому з успіхом стимулював імунну відповідь організму. А через те, що він, в тому числі містив молекули греліну, антитіла вироблялися не тільки на вірусні білки, а й на харчовій гормон.
Отриману вакцину вводили мишам з ожирінням і без. У тих і в інших в крові з'являлися у великій кількості антитіла проти цього гормону, посилювалося спалювання калорій, і всі тварини починали менше їсти - в порівнянні з контрольною групою, якій замість вакцини давали звичайний фізіологічний розчин. Через добу після першої вакцинації миші з ожирінням осилюють лише 82% від тієї кількості їжі, яку з'їдали без вакцини, а після третьої й останньої ін'єкції "жирні" гризуни їли наполовину менше, ніж група з надмірною вагою.
Вплив вакцини тривав два місяці. Якщо врахувати, що нормальна середня тривалість життя у мишей дорівнює 18 місяців, то в перерахунку на людський вік це відповідає чотирьом рокам.
У доповіді особливо підкреслювалося, що жодних токсичних ефектів за вакциною помічено не було. В якості додаткового корисного властивості антігреліновой вакцини учені відзначили зниження рівня нейропептида Y, який вважається одним з головних підсилювачів апетиту, який впливає на центральну нервову систему. Таким чином, вакцина діє відразу на кілька сигнальних шляхів, припиняючи непотрібне поглинання їжі і стимулюючи спалювання накопичених калорій. І хоча до клінічних випробувань ще далеко, розповсюджувачам всіляких "антиожирінних" коштів та методик варто міцно задуматися про те, щоб змінити бізнес.
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас