ЄК представила Португалії рекомендації з виходу з боргової кризи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄК представила Португалії рекомендації з виходу з боргової кризи

Казна та Політика
130
Європейська комісія у вівторок представила рекомендації по фіскальних і економічних програмах для однієї з найбільш проблемних країн Євросоюзу - Португалії, сказано в прес-релізі комісії.
Комісія відзначає, що в 2010 році ВВП країни зріс на 1,3%. Це було пов'язано переважно зі зростанням експорту і споживання. При цьому дефіцит бюджету склав 10% від ВВП, а уряд не зробив достатніх заходів для його скорочення і підвищення конкурентоспроможності країни. Як наслідок, цінні папери Португалії на фінансових ринках виявилися під серйозним тиском, а занепокоєння щодо фінансової системи різко зросло.
В умовах, що склалися, рекомендації ЄК, що стосуються Португалії, відносяться перш за все до реалізації Національної програми реформ на 2011-2014 роки, прийнятої 19 квітня поточного року. Комісія нагадує про те, що влада країни зобов'язалася виконувати програму відновити довіру до економіки країни, зменшити державний борг, стимулювати зростання банківського сектора і зайнятості населення. Для цього комісія рекомендує діяти за трьома основними напрямами: реалізовувати стратегію з консолідації податків, реформувати податкову систему і суворо її контролювати; провести структурні реформи на ринках праці і продовольства; збільшити зусилля по захисту фінансового сектора шляхом застосування важелів ринкової економіки і створення фінансових резервів.
До кінця квітня 2011 року всі держави ЄС представили в Єврокомісію свої плани розвитку наступного року. Вони включали орієнтири за макроекономічними показниками, окремо по політиці зайнятості і фіскальних планах. 21 травня Європейська рада прийняла рішення, згідно з яким схвалювалася фінансова допомога Португалії на середньострокову перспективу. Починаючи з другого півріччя поточного року країна повинна почати виконувати рекомендації, дані Єврокомісією і закріплені главами Євросоюзу.
З наступного року за невиконання рекомендацій ЄК може почати застосовувати санкції до країн ЄС, зокрема штрафи, розмір яких поки обговорюється. Можливі санкції і обсяги штрафів можуть бути визначені на саміті ЄС в кінці червня. Вони увійдуть до складу так званих шести законодавчих ініціатив, що реформують, зокрема, Пакт стабільності і зростання. Раніше в ньому не було передбачено штрафів для країн, що не виконують положення пакту. Таким чином, починаючи з другого півріччя поточного року в ЄС може з'явитися модернізована, жорсткіша система наднаціонального економічного контролю.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас