Експерт: Україні рано вступати в Митний союз — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Україні рано вступати в Митний союз

Казна та Політика
520
Створення робочої групи з підготовки та реалізації співпраці України з Митним союзом Росії, Казахстану і Білорусі - це нормальний процес узгодження економічних відносин з даними країнами.
Таку думку в коментарі Deutsche Welle висловив президент Центру антикризових досліджень Ярослав Жаліло.
За його словами, двосторонні угоди України з Білоруссю, Росією і Казахстаном про вільну торгівлю з часом втратять силу.
"Після формування Митного союзу як цілісності ці угоди можуть вважатися недійсними, тому що немає суб'єктів, з якими укладалися ці угоди", - зазначив Жаліло.
В свою чергу голова Всеукраїнського союзу вчених-економістів Олександр Кендюхов згоден, що Україна повинна самостійно прорахувати економічні вигоди від вступу до Митного союзу, а не ґрунтуватися на розрахунках Росії. Тому, на його думку, є сенс у тому, щоб створена робоча група вивчила перспективи співпраці з цим економічним об'єднанням.
Однак вступати Україні до цього союзу або підписувати з Євросоюзом угоду про зону вільної торгівлі поки ще зарано, переконаний Кендюхов. "У нас негативне торговельне сальдо як з Росією, так і з Євросоюзом. Наразі зняття мит і лібералізація торгівлі з Росією чи ЄС призведе до того, що імпорту в Україну стане ще більше", - заявив Кендюхов.
За його словами, в цих країнах виробляються товари, з якими Україна не зможе конкурувати. Щоб на рівних включатися в будь-які економічні союзи, Україна має змінити структуру національного виробництва, переорієнтуватися з сировинного виробництва на готову продукцію. Для цього необхідно перш за все побудувати в Україні експортно орієнтовані підприємства, вважає голова Всеукраїнської спілки вчених-економістів.
Нагадаємо, напередодні президент України Віктор Янукович створив робочу групу з питань розвитку взаємодії України з Митним союзом Білорусі, Казахстану та Росії у форматі "3+1". Керівником робочої групи призначено Міністра закордонних справ України Костянтин Грищенко. Ця група за два місяці має підготувати пакет ініціатив щодо стратегії розвитку відносин України у форматі "3+1". Головою групи призначено міністра закордонних справ Костянтина Грищенка.
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас