Білий дім хоче добитися підвищення стелі держборгу США до 4 липня — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Білий дім хоче добитися підвищення стелі держборгу США до 4 липня

Казна та Політика
342
Президент США Барака Обама на закритій нараді поставив мету добитися погодження збільшення граничного рівня державних запозичень на поточний рік до Дня незалежності, який відзначається 4 липня.
Спікер палати представників Конгресу республіканець Джон Бенер підтвердив важливість досягнення консенсусу до цього терміну - на місяць раніше початку серпня, коли, за оцінками міністерства фінансів, США доведеться оголосити про дефолт, якщо стеля держборгу не буде підвищена.
В той же час в переговорах Білого дому і Конгресу зберігається надто багато неврегульованих питань, включаючи скорочення держвидатків і підвищення податків, пише The Wall Street Journal. Проте більшість експертів упевнена, що рано чи пізно - швидше, після 4 липня, ніж до цієї дати, - рішення про збільшення верхньої межі держборгу буде прийнято.
"Коли тягнути вже більше буде не можна, рішення буде прийнято. Саме так це і робиться у Вашингтоні", - заявив конгресмен-республіканець Рон Пол, один з кандидатів у президенти.
Дефолт США призведе до чергової фінансової кризи, застерігають економісти, тому його потрібно уникнути. Рейтингове агентство Moody's Investors Service минулого тижня поставило рейтинг США, що знаходиться на максимально високому рівні "Ааа", на перегляд з можливістю пониження в липні.
Робоча група на чолі з віце-президентом США Джозефом Байденом, що об'єднує конгресменів з обох партій, проведе наступне засідання в четвер. Як очікується, Білий дім виступить з новими ініціативами, які будуть реалістичнішими.
Проте більшість учасників передбачають, що для вирішення питання знадобляться прямі переговори президента і лідерів Конгресу, а також поступки з боку республіканців у питаннях оподаткування і з боку демократів - щодо програми медичного страхування Medicare. В даний час республіканці заперечують проти підвищення податків, а демократи блокують стратегічні плани республіканської партії щодо реформування Medicare.
"Всі сходяться в тому, що погодження першого трильйона доларів скорочень здійснити можна, а другого трильйона - теж, але дуже болісно", - наводить WSJ слова одного з представників демократичного табору, близького до робочої групи Дж.Байдена.
Стеля держборгу - американський "винахід", вперше верхня межа для державних запозичень США була встановлена в 1917 році, тоді він складав всього $11,5 млрд. До цього Конгрес повинен був затверджувати кожне розміщення боргових зобов'язань.
З березня 1962 року стеля для американського держборгу підвищувався 74 рази, у тому числі десять разів за період з 2001 року.
США раніше неодноразово перевищували стелю обсягу випуску боргових зобов'язань, найбільш значним перевищення було в 1995-1996 рр. - в роки президентства Біла Клінтона. Незважаючи на це, уряду завжди вдавалося досягти угоди із законодавцями, і США не оголошували про дефолт в новітній історії.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас