Все більше експертів ставить під питання стійкість економіки США на тлі слабких статданих — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Все більше експертів ставить під питання стійкість економіки США на тлі слабких статданих

Казна та Політика
714
Серія звітів щодо американської економіки, опублікованих за останній час, змушує навіть найоптимістичніших інвесторів ставити під питання стійкість економічного підйому в США.
Як повідомляє агентство Bloomberg, багато експертів як і раніше чекають, що економіка США зростатиме найближчими місяцями. Проте, вони побоюються, що нинішній спад активності виявиться тривалим, що зробить економіку країни більше вразливою до зовнішніх шоків або помилок в політиці.
"Ситуація в американській економіці покращиться в другому півріччі, - відзначає головний економіст з американських ринків JPMorgan в Нью-Йорку Майкл Феролі. - В той же час, є побоювання, що ослаблення активності є досить сильним, аби провокувати подальший спад".
Можливості американських регуляторів у боротьбі з наростаючими проблемами обмежені. Федеральна резервна система (ФРС) цього місяця завершує програму викупу облігацій обсягом $600 млрд, при цьому баланс американського ЦБ складає близько $2,77 трлн, що, на думку багатьох експертів, вже є дуже великим обсягом.
Рекордний дефіцит бюджету США - $1,6 трлн - практично не дає президенту Бараку Обамі можливостей використання фінансової політики для стимулювання економіки, особливо з врахуванням закликів законодавців-республіканців до скорочення витрат замість нарощення інвестицій.
"Наша економіка не створює робочих місць, і важливою причиною цього є політика демократів у сфері оподаткування, витрат, запозичень, а також надмірне регулювання", - йдеться в заяві спікера палати представників Конгресу США Джона Бонера, опублікованому 3 червня.
Зростання числа робочих місць в американській економіці в травні було мінімальним за вісім місяців, безробіття зросло до 9,1% - максимального рівня цього року.
Слабкі дані щодо ринку праці послідували за низкою інших звітів, що розчаровують. Так, збільшення виробничої активності в США в травні було мінімальним за рік, а споживчі витрати зросли менш значно, ніж очікувалося.
Головний економіст Pierpoint Securities LLC Стівен Стенлі сподівається на те, що ослаблення темпів економічного підйому США буде тимчасовим, як результат стрибка цін на енергоносії і проблем з постачаннями деяких видів товарів через землетрус в Японії. Проте, і у нього з'являються побоювання.
"Я починаю непокоїтися, - говорить Стенлі. - Життєздатність американської економіки дуже слабка".
Прогнози Феролі і Стенлі щодо економіки США на початку цього року були позитивнішими в порівнянні з чеканнями багатьох інших аналітиків.
Середній прогноз експертів, опитаних Bloomberg на початку січня 2011 року, передбачав, що економіка США зросте на 3,1% цього року. Тим часом, М.Феролі прогнозував збільшення ВВП на 3,3%, С.Стенлі - на 3,8%. Обидва аналітики пізніше знизили прогноз підйому американської економіки - відповідно до 2,4% і 2,9%.
Інші експерти також погіршують прогнози зростання ВВП США. Так головний економіст з американських ринків Deutsche Bank Securities Джо ЛаВонья знизив прогноз підйому на цей рік до 3,1% з 3,3%, що очікувалися на початку року, Дін Макі з Barclays - до 2,5% з 3,1%.
Серед статданих щодо американської економіки, які будуть опубліковані на цьому тижні, - зовнішньоторговельний баланс США, дані про обсяги запасів товарів на оптових складах, а також динаміки зміни імпортних цін.
Негативне сальдо балансу зовнішньої торгівлі США збільшилося в квітні до максимального рівня за 10 місяців на тлі зростання цін на нафту, прогнозують аналітики.
Дефіцит, як очікується, розширився до $48,9 млрд з $48,2 млрд в березні. Вартість нафти, на яку припадає 15% американського імпорту, в квітні досягла свого піку.
"Ми бачимо, що темпи підйому світової економіки сповільнюються, і це спричиняє скорочення зростання експорту, - відзначає головний економіст з північноамериканських ринків BNP Paribas в Нью-Йорку Джулія Коронадо. - В той же час, в другому кварталі були значні проблеми в ланцюжках постачань товарів, що позначиться на показниках імпорту".
Міністерство торгівлі США опублікує зовнішньоторговельний баланс за квітень в четвер о 16:30.
Цього ж дня о 18:00 міністерство торгівлі США оприлюднить дані про обсяги запасів товарів на оптових складах за квітень. Цей показник, за оцінками експертів, зріс на 1% після підвищення на 1,1% в березні.
Імпортні ціни, як очікується, знизилися в травні на 0,7% відносно квітня і зросли на 11,2% в річному численні. Ці дані вийдуть в п'ятницю о 16:30.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас