Ставки на підвищення — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ставки на підвищення

Казна та Політика
743
Лист НБУ, в якому йдеться про загрозу підвищення інфляції і наслідки припинення співпраці з МВФ, експерти називають спробою Нацбанку донести до Кабміну свої плани щодо зміни грошово-кредитної політики. Такі дії НБУ доведеться зробити в разі зростання інфляції, боротьба з якою визначена головним пріоритетом в діяльності центробанку.
В листі НБУ констатується, що за оцінками міжнародних і вітчизняних експертів досягнення урядового прогнозу інфляції (8,9%) маловірогідне. Зокрема, МВФ прогнозує споживчу інфляцію на 2011 р. на рівні 10,2%, експертний консенсус-прогноз Міністерства економічного розвитку - 11,1%. А зведені Нацбанком результати оцінювання ділових чекань підприємств за I квартал передрікають інфляцію на рівні 14,7%.
Необхідно відзначити, що при нинішньому стані української економіки інфляція не зростати не може: збільшення обсягів корпоративного кредитування з початку року невелике - +6% з початку року. В той же час темпи зростання промислового виробництва сповільнюються - за перші чотири місяці 2011 р. зростання склало 8,5%, тоді як торік - 12,8%. "Це говорить про те, що одним підприємствам не вистачає оборотних ресурсів для нарощення виробництва, іншим - достатнього попиту споживачів продукції для збільшення обсягів продажів, - говорить голова правління банку "Хрещатик" Дмитро Гриджук. - В результаті компанії змушені збільшувати ціни, аби підтримувати прибутковість і оборотність капіталу". Тобто заробляють не на зростаючому виробництві, а на збільшенні вартості продукції - ціни виробників у річному вимірі (відносно аналогічного місяця минулого року) і так вже зросли до 20,8%.
Загроза цієї тенденції в тому, що зростання цін виробників завжди веде до підвищення споживчих цін (на прояв цієї залежності зазвичай йде до шести місяців). Причому оскільки реальні доходи населення зростають трохи (+10% за останні 12 місяців), то зростаючі ціни битимуть по попиту. А це призводить до закручування інфляційної спіралі: виробники для підтримки рентабельності знову підвищують ціни, що виливається в споживчу інфляцію і ще більше падіння попиту.
Аби попередити такий розвиток подій, в НБУ є лише один інструмент - посилення монетарної політики - вилучення вільної грошової ліквідності з економіки, якщо не будуть прийняті інші антиінфляційні заходи. Про що, власне, і попереджає Нацбанк в листі до Кабміну. Стерилізація, як на професійному сленгу називають посилення "монетарки" банкіри, здійснюється через депозитні сертифікати НБУ, а також за допомогою підвищення рівня щоденних резервів на кореспондентських рахунках банків в НБУ. "Зараз у банків досить малий альтернатив для розміщення вільних ресурсів - або 0% на коррахунку в НБУ, або під 1-2% по сертифікатах Нацбанку. Тому добитися збільшення обсягів вкладень в депосертифікати регулятор буде нескладно", - говорить президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.
Якщо ж стерилізація проводитиметься за допомогою збільшення норм резервування, її наслідком може стати збільшення кредитних ставок (через зниження обсягів ліквідності фінансової системи). А це, у свою чергу, ускладнить для НБУ рішення задачі по відновленню кредитування економіки. А також призведе до необхідності збільшувати ставки по облігаціях внутрішньої позики для Мінфіну.
Проте ризик високих темпів зростання інфляції зберігається навіть при жорсткій монетарній політиці НБУ. "Попереду передвиборна гонка 2012 р., і політики навряд чи відмовляться від можливості підвищити свої рейтинги за рахунок збільшення соціальних виплат", - говорить економіст Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь.
Таким чином, жорстка монетарна політика НБУ, з одного боку, вестиме до скорочення безготівкових фінансових ресурсів (кредитного потенціалу банків і оборотних коштів підприємств), а з іншого боку, політика уряду - до збільшення готівки в обороті. Що, власне, і може стати причиною подальшого зниження темпів економічного зростання і невиконання основних макропоказників, закладених до бюджету на 2011 р., - загроз, викладених в листі НБУ.
Проблемою, що супроводжує інфляцію, може стати зменшення припливу валюти по фінансовому рахунку платіжного балансу. За розрахунками НБУ, в результаті зриву співпраці з фондом недонадходження іноземних інвестицій лише від міжнародних донорів складуть $7,7 млрд. Якщо інвестори не отримають сигнал від МВФ про продовження програми співпраці з Україною, залучати нові інвестиції і рефінансувати наявні кредити і державі, і приватному бізнесу буде складніше (читай - дорожче). За підрахунками аналітиків інвестбанку Goldman Saschs, лише для обслуговування держборгу уряду цього року потрібно залучити $5,5 млрд. "Надходження валютних ресурсів в країну, в тому числі і від МВФ, в умовах інфляції дуже важливі. По-перше, через зростання цін на енергоносії. По-друге, якщо населення нарощуватиме споживання імпортних товарів, НБУ потрібно буде покривати попит імпортерів на валюту. І по-третє, якщо економіка не розвиватиметься активними темпами, а МВФ не підтвердить своє бажання працювати з Україною, то іноземні інвестори з меншим бажанням пролонгуватимуть кредити українським банкам і компаніям. І для повернення цих боргів також знадобиться валюта", - говорить член ради НБУ Роман Шпек.
На думку експерта, це одна з головних причин, чому НБУ висловлює занепокоєння виконанням умов, поставлених МВФ для продовження кредитної програми з Україною. "Тут немає ніякої політики. Чиста економіка", - упевнений Шпек.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас