Час - Євро — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Час - Євро

590
Міністерство освіти і науки, молоді і спорту рекомендувало вузам скоротити 2011-2012 навчальний рік у зв'язку з проведенням в Україні Євро-2012. Таке рішення було прийняте з метою не допустити скупчень студентів в містах-господарях чемпіонату, де очікується великий наплив туристів. Відомство також закликало вузи не проводити масові заходи під час матчів першості. На думку представників студентських профспілок, скорочення навчального року призведе до збільшення навантаження на студентів.
В Міносвіти (МОН) оприлюднили рекомендації вузам щодо організації навчального процесу в 2011-2012 році у зв'язку з проведенням в Україні фінального турніру чемпіонату Європи з футболу. Зокрема, I і II семестри пропонується зробити тривалістю по 17 тижнів, а обсяг тижневого навчального навантаження встановити у розмірі 30-36 годин. Окрім цього, Міносвіти рекомендує провести екзаменаційну сесію I семестру з 11 по 31 січня, а другого - з 25 травня по 5 червня 2012 року. Варто відзначити, що в 2011 році в більшості вузів зимова екзаменаційна сесія проводилася в лютому, а літня проходить в червні.
Виходячи з цих рекомендацій, Український центр оцінювання якості освіти запропонував провести в 2012 році зовнішнє незалежне оцінювання з 14 травня по 7 червня. У поточному навчальному році воно почалося 2 червня, а закінчиться 24 червня. У МОН також закликали керівництво вузів не організовувати масові заходи під час матчів Євро-2012. У Міносвіти уточнюють, що рішення про скорочення навчального року було прийняте ще в лютому на засіданні Кабінету міністрів.
Як пояснив начальник департаменту вищої освіти МОН Ярослав Болюбаш, у відомстві вирішили ущільнити навчальний графік з метою не перенавантажувати інфраструктуру міст-господарів Євро-2012 - Києва, Харкова, Донецька і Львова. "На чемпіонат приїде багато туристів, тому, щоб не завантажувати міську логістику, ми рекомендували вузам внести зміни до навчальних планів. Як міняти навчальний процес, кожен вуз вирішуватиме сам - чи вчитися по суботах, чи проходити частину матеріалу факультативно, чи переносити щось на самостійне вивчення", - уточнив Болюбаш. Нагадаємо, що перші матчі Євро-2012 на території України пройдуть в Харкові і Львові 9 червня, а фінал відбудеться 1 липня в Києві.
Примітно, що в квітні віце-прем'єр-міністр інфраструктури Борис Колесников, розповідаючи журналістам про підготовку до Євро-2012, попередив, що у зв'язку з проведенням чемпіонату наступний навчальний рік скоротиться на 20 днів. За його словами, це викликано необхідністю звільнити студентські гуртожитки для зарубіжних уболівальників. В той же час вчора Ярослав Болюбаш запевнив, що через Євро-2012 студентів примусово не виселятимуть з гуртожитків, більшість з яких все одно не підходить для розміщення в них іноземних туристів. За його словами, Міносвіти вже відібрало декілька гуртожитків, які будуть реконструйовані для того, щоб прийняти іноземних туристів.
В студентській профспілці "Пряма дія" вважають, що Міносвіти несправедливо вчинило з українськими студентами. "Ущільнення навчальних графіків однозначно призведе до шестиденного тижня і збільшення навантаження на студентів, - вважає представник профспілки Вадим Гудима.- Подібні ініціативи треба виносити на громадське обговорення. Несправедливе те, що наш уряд не встиг належним чином підготуватися до Євро-2012, побудувати готелі і дорожні розв'язки і вирішує ці проблеми за рахунок студентів, видворяючи їх з міста, нібито розвантажуючи інфраструктуру".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас