Автопром США зжер 14 млрд дол. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Автопром США зжер 14 млрд дол.

Казна та Політика
522
Як писали "ЭИ", в період кризи термінова фінансова допомога була потрібна двом з трьох найбільших американських виробників автомобілів. На порятунок від фінансового краху компаній Chrysler і General Motors в 2009 р. уряд витратив $80 млрд., провівши "м'яке" банкрутство обох гігантів.
Як сказано у вчорашньому звіті президентської Національної економічної ради, спочатку аналітики побоювалися, що втрати складуть 60% закачаних в автовиробників грошей. Проте справи у них пішли несподівано добре, і уряд розраховує повернути $66 млрд.
"Вперше з 2004 р. "детройтська трійка", що складається з компаній Chrysler, GM і Ford, повернулася до прибуткової діяльності, вперше з 1995 р. вона почала збільшувати ринкову частку, а також почала створювати робочі місця темпами, небаченими з 1990-х рр.",- порадів Барак Обама під час візиту на завод Chrysler в місті Толедо.
За його словами, вливши $80 млрд. в автогігантів, влада зберегла 1 млн. робочих місць в цих компаніях, а також у їхніх постачальників. Після проведення банкрутства автопромисловість США працевлаштувала ще 115 тис. американців і істотно збільшила свою ринкову вартість.
"Два роки тому ми прийняли рішення зробити більше, ніж просто витягнути цю індустрію з кризи. Ми вирішили переобладнати їхні потужності за сучасними стандартами, і цим ми довели, що Америка здатна перебудовуватися, оновлюватися і обходити конкурентів з інших частин світу", - розповів президент.
В період кризи реакція аналітиків на вливання гігантської суми готівки з бюджету в автопром була неоднозначною. Багато експертів докоряли власникам приватних корпорацій в помилках і пропонували залишити їх самостійно вирішувати проблеми.
Проте, за словами Барака Обами, зараз стало очевидним, що, якби уряд пустив ситуацію на самоплив, галузь занурилася б в безконтрольне падіння, що супроводжувалося б каскадом банкрутств по всій країні. Фінансові проблеми в Chrysler і GM призвели б до закриття дилерів і постачальників, після чого виробнича криза почалася б в Ford, що долав важкі часи без держдопомоги, і інших автовиробників, які втратили б необхідне їм постачання.
Chrysler - найменший член великої "детройтської трійки", показує кращі результати роботи. У травні він збільшив продажі на 10%, в порівнянні з аналогічним місяцем минулого року. Продажі General Motors знизилися за цей період на 1%, в Ford - на 3%, унаслідок того, що купівельна активність зменшується через зростання цін на бензин.
Chrysler достроково виплатив $7,6 млрд. кредитів, узятих в урядів США і Канади. У найближчий тиждень адміністрація Барака Обами планує реалізувати решту 6% акцій компанії на суму приблизно $500 млн., аби повністю завершити участь в її оздоровленні. У результаті Chrysler поверне державі навіть більше грошей, ніж було витрачено на його порятунок.
В GM, що отримав $82 млрд. збитків за передуючих банкрутству п'ять років, справи теж йдуть на поправку. Компанія відзвітувала про прибуток за минулий рік у розмірі $4,7 млрд. і заробила ще $3,2 млрд. в перші три місяці 2011 р. У листопаді минулого року уряд, скориставшись сприятливим станом фондових ринків, продав більшість націоналізованих в 2009 р. акцій GM, зменшивши свою частку з 61% до 26,5%. Проте проведене після цього IPO обвалило вартість паперів GM, і вихід з компанії уряду довелося відкласти до кращих часів.
Автопром - один з небагатьох секторів, яким може похвалитися президент Барак Обама, що балотується на другий термін. Його спроби підтримати економіку грошовими вливаннями призвели до зростання держборгу до небезпечного рівня - понад $14 трлн. Незважаючи на всі зусилля, рівень безробіття в США минулого тижня зріс до рекордного в нинішньому році рівня - 9,1%. Звіти, що розчаровують, надходять з ринку нерухомості і переробної промисловості. Не дивно, що в своїх зверненнях до громадян Барак Обама намагається завоювати в них популярність, акцентуючись на тому, що все могло бути ще гірше.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас