Владі вже не подобається написаний нею Податковий кодекс — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Владі вже не подобається написаний нею Податковий кодекс

Казна та Політика
1739
Більше 500 поправок слід внести у нещодавно ухвалений Податковий кодекс, заявив під час міжнародної конференції в Києві віце-Прем'єр-міністр Сергій Тігіпко. За його словами, рештки спрощеної системи оподаткування малого бізнесу та відсутність так званого податку на розкіш невигідно вирізняють Україну серед інших країн. Парламентська більшість готова працювати над удосконаленням документа, а в опозиції зауважують, що про вади кодексу попереджали ще до його ухвалення, пише РадіоСвобода.
Сергій Тігіпко розкритикував Податковий кодекс. Він, зокрема, зазначив, що проблемними питаннями оподаткування залишаються нечіткість формулювань та віддаленість документа від найкращих світових зразків. За словами Тігіпка, часто у різних регіонах норми кодексу трактуються по-різному. Також віце-прем'єр вважає, що Податковий кодекс повинен містити норму про оподаткування нерухомості.
"Наша податкова система вирізняється з-поміж інших країн, коли йдеться про оподаткування багатих. Утім, унікальною є і так звана спрощена система оподаткування. У жодній із розвинених країн, або тих, що стрімко розвиваються, такої системи немає. Ми маємо доопрацювати Податковий кодекс. Поправок зібрано понад 500. За тиждень уряд матиме той блок поправок, які ми вважатимемо оптимальними. Суспільство, політики та влада готові до змін", - запевнив Тігіпко.
Проблему відшкодування ПДВ Сергій Тігіпко пояснює також нечіткістю норм і процедур, закладених у Податковому кодексі. Крім того, віце-прем'єр назвав кодекс неефективним у сенсі інвестиційних операцій і відзначив "надмірне податкове навантаження на фізичних осіб з низьким і середнім рівнем доходів". Тігіпко також припустив, що більшу частину змін до Податкового кодексу можна внести до кінця 2011 року.
Податковий кодекс вдосконалюватимуть ще довго - Плотніков
Тим часом у парламентській більшості стільки вад у документі не вбачають, водночас, вдосконалювати його не відмовляються. Реформування податкової системи триватиме ще довго, заявив Радіо Свобода депутат від Партії регіонів Олексій Плотніков.
"Міжнародний досвід врахований максимально, і тут я не бачу чогось надзвичайного. Що стосується спрощеної системи, це, дійсно, надбання України, такого немає у жодній країні світу. Це дуже великий документ, який потребуватиме змін у процесі впровадження. Це абсолютно нормальне явище, це те, що буде робитися певний період часу", - зауважив депутат.
Кодекс був би кращим, якби влада дослухалася до опозиції - Ляпіна
Опозиції залишається лише нагадувати, що якби свого часу проект Податкового кодексу обговорювався згідно з усіма демократичними нормами, то з нього були б прибрані усі недоречності, на яких наголосив Сергій Тігіпко, зауважила у коментарі для Радіо Свобода депутат від НУНС Ксенія Ляпіна.
"Я просто хочу нагадати Сергію Леонідовичу, коли я наполягала, що там не враховано міжнародний досвід і дуже нечітко виписано низку норм, зокрема, щодо ПДВ, тоді я почула, що всі ми - деструктивна опозиція і нічого не розуміємо у податковому законодавстві. Минуло лише півроку і Сергій Леонідович повторює усі ті слова, що ми казали до ухвалення кодексу. Він бачив документ, який приймався, міг зробити відповідні висновки. Якщо б хотів якісної роботи, міг би її організувати", - наголосила Ляпіна.
Податковий кодекс Верховна Рада ухвалила у листопаді 2010 року. Процес обговорення проекту цього документа в парламенті упродовж майже півроку супроводжувався масовими акціями протесту. Здебільшого організаторами і учасниками протестів були представники малого та середнього бізнесу, які стверджували, що кодекс лише збільшує на них податкове навантаження. Наймасовішим став так званий "податковий Майдан". Ця акція тривала безперервно близько місяця. Одним з її результатів стало збереження, в обмеженому вигляді, спрощеної системи оподаткування.
Дмитро Баркар
За матеріалами:
FundMarket
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас