Уряд заплатив за тарифи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Уряд заплатив за тарифи

Казна та Політика
483
1 червня Президент України Віктор Янукович відправив у відставку віце-прем'єр-міністра Віктора Тихонова. Даний крок президента експерти трактують по-різному: від чергового скорочення в рамках адміністративної реформи, до підготовки більш значущою відставки - глави уряду Миколи Азарова.
Плата за відданість
Відставка віце-прем'єр-міністра, міністра з питань регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства відбулася несподівано. 1 червня український президент підписав указ, згідно з яким Тихонов змушений був залишити свій пост. Член уряду, що не входить ні в одну з груп впливу з Партії регіонів, "людина президента" став жертвою гніву свого "патрона", якому був так відданий. Провівши нараду щодо стану справ в житлово-комунальному господарстві президент зробив "заключний акорд" - він запропонував затвердити відставки деяких чиновників. Серед них виявилися - віце-прем'єр-міністр Тихонов, його перший заступник Юрій Хіврич і голова Севастопольської міської державної адміністрації Валерій Саратов. Президент залишився незадоволений їх роботою в сфері ЖКГ.
Так, на думку президента різниця в тарифах у різних регіонах України - неправильна. "Чому люди повинні відповідати за несумлінність чиновників чи влади?... Я не знімаю і з себе відповідальності. Я, дійсно, це питання багато разів ставив... Мені набридло водити ці розмови по колу і нічого не робити... Зрештою, є голова на плечах у виконавців чи ні? ", - обурювався президент.
Проте відразу ж виникло запитання - чому глава держави звільнив людину, яку вважали однією з найбільш відданих Януковичу. Тихонов не був членом жодної з "груп впливу". Більш того, він не боявся суперечити впливовим "регіоналам". Цей член ПР свого часу не побоявся виступити проти самого Ріната Ахметова! Однак така лояльність Януковичу не допомогла. Але навіть після відставки Тихонов залишився вірний президенту і "взяв" свою відставку на себе. "Наскільки я знаю, домовленість між прем'єром і Віктором Миколайовичем (Тихоновим - ред.) була особистою. Тому тут немає ніяких сенсацій, а є домовленість, після якої Тихонов написав заяву, тобто він не звільнений", - сказав голова фракції ПР у Верховній Раді Олександр Єфремов.
За словами Єфремова, прощатися з Тихоновим рано - він ще послужить "спільній справі". "Йому буде зроблено відповідну пропозицію, я думаю, він без роботи не залишиться. Він чудова людина, він член нашої команди, і я думаю, що він залишиться в команді і в майбутньому", - сказав Єфремов. Втім, останню фразу Єфремов міг і не вимовляти - з досвіду проведеної адмінреформи можна сказати - чиновники вищого рангу не йдуть у нікуди. Вони стають, у гіршому випадку, "радниками президента".
Інші чиновники, звільнені Януковичем, теж не сильно засмучуються. "Це політика, президент сам має право вирішувати, хто повинен працювати, це рішення президента. Ніякої образи тут взагалі немає", - сказав, наприклад, Саратов. За його словами, він змушений був залишити свою посаду через низьку підтримку населенням Севастополя. "Я спілкувався з Миколою Яновичем (прем'єр-міністром Миколою Азаровим), він сказав: "У вас досить низький рейтинг підтримки у севастопольців", - зізнався Саратов. Проте він навряд чи буде останнім чиновником, звільненим Януковичем. У Партії регіонів вже прогнозують нові "чистки". "Чиновники, які не відповідають вимогам президента, будуть звільнені. Кожен фахівець на своїй ділянці відпрацьовує наявні завдання, але не з такою інтенсивністю, якої вимагає президент. Відставки будуть постійними, немає нікого, як кажуть, недоторканного", - сказав заступник глави фракції ПР Вадим Колесніченко. А це значить, що іншим чиновникам слід "приготуватися". Однак хто буде наступним за Тихоновим. Події навколо багатостраждального ЖКГ і полеміка, яка розгорнулася на українському політичному Олімпі, дозволяють припустити, що скоро "на вихід" попросять ні багато, ні мало - главу уряду - прем'єр-міністра України Миколи Азарова.
Прощай, друже Миколо?
Проблема житлово-комунального господарства є однією з найболючіших в українській державі. За 5 днів до 1 червня президент вже дав про це знати уряду. І так, що той навряд чи скоро забуде про ЖКГ. 26 травня на зустрічі з міністрами Янукович "рвав і метав". Українського президента навряд чи можна назвати схильним до прояву емоцій. Проте того дня він дав волю своєму обуренню.
"Я поставив це завдання уряду, і я сподіваюся, Микола Янович, що ви до кінця цієї сесії, цього політичного сезону, до кінця липня підготуєте серйозна нарада, як підійти до оптимізації тарифної політики в країні. Я вкотре, якщо не востаннє, попередив вас і весь комплекс ЖКГ. Тому дайте відповідь", - буквально кричав він на найближчого соратника, прем'єр-міністра України Миколи Азарова. Тоді словами президента не надали багато значення. "Гаранту" вже доводилося сердитися на "Миколу Яновича". Так, пам'ятний випадок, коли президент знущався над прем'єр-міністром при Податковому майдані. Однак через п'ять днів відправили у відставку Тихонова... Останній був такою ж людиною Януковича, як і Азаров. Український прем'єр теж не належить до жодної з могутніх груп впливу і є старим апаратником і людиною, відданою особисто Януковичу.
Масла у вогонь підлив і лист Кабміну людини, яку називають "банкіром сім'ї Януковичів". Йдеться про голову Національного банку України Сергія Арбузова. Він звинуватив Азарова в... зриві домовленостей з Міжнародним валютним фондом і в зниженні довіри міжнародних фінансових партнерів України до економічної політики уряду через "нереалістичні параметри інфляції". "На жаль, ці негативні тенденції, крім іншого, обумовлені публічними заявами керівництва уряду, які суперечать цілям програми, яка підтримується МВФ (зокрема, щодо цін і тарифів тощо)", - зазначив Арбузов. На думку глави НБУ, далі буде тільки гірше. "За нашими оцінками, обсяг загальних втрат фінансових ресурсів до кінця 2011 року може скласти близько 9 мільярдів доларів США. В умовах збереження дефіциту поточного рахунку це може призвести до істотного скорочення міжнародних резервів", - лякає Арбузов Азарова.
Даний лист глави НБУ досить знаковий. Раніше Арбузов не був помітним "спікером" на політичній арені України. Більше того, незважаючи на те, що проблеми банківської системи продовжують залишатися одними з найбільш актуальних в Україні, наступник Стельмаха нечасто з'являвся в повідомленнях преси. І ще рідше ЗМІ отримували привід процитувати пряму мову цього чиновника. І ось непублічний чиновник стає одним з головних ньюсмейкерів... Така поведінка Арбузова викликає багато запитань і змушує затурбується про подальшу долю Азарова.
У Кабміні вже поспішили відповісти на лист головного банкіра України. "Україна перебуває в постійному переговорному процесі з місією Фонду. Уряд відстоює свої позиції, підходи та інтереси. Крім того, у нас абсолютно немає розбіжностей з МВФ щодо необхідності проведення реформ", - сказав прес-секретар прем'єр-міністра Віталій Лук'яненко. Більш того, він засумнівався в достовірності листа, оприлюдненого УНІАН. "Я б взагалі не хотів коментувати те, про що йдеться в листі, оскільки у мене немає ніяких гарантій його автентичності. Глава уряду завжди оперує фактами, а не ксерокопіями та публікаціями", - сказав представник глави Кабміну. Однак пресу це не заспокоїло. У деяких виданнях вже почали підшукувати прем'єру заміну.
Втім, звістки про можливу відставку Азарова з'являються не вперше. І навіть вона трапиться, в управлінні України навряд чи що-небудь серйозно зміниться. Тим більше, що в керівництві державою Кабмін вже відіграє далеко не першу роль - після повернення до Конституції зразка 1996 року "біля керма" знову президент. "Дії влади - скоріше імітація вирішення проблеми. Є спроба перенаправити соціальне незадоволення на окремих представників владної команди, відправивши їх тихо-мирно на пенсію", - цитує "Радіо Свобода" політолога Олександра Палія. і з цією точкою зору важко не погодитися.
Борис Рудь
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас