НБУ не виніс розлуки з МВФ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ не виніс розлуки з МВФ

Казна та Політика
1928
Глава Нацбанку Сергій Арбузов надіслав прем'єр-міністру Миколі Азарову лист, в якому звинуватив уряд в призупиненні співпраці з МВФ, що веде до неотримання від зовнішніх кредиторів близько $7,7 млрд.
Дефіцит коштів і посилення тиску на резерви НБУ вимагає посилення монетарної політики і призведе до гальмування економічного зростання. Реакція прем'єра виявилася на подив спокійною: він доручив міністерствам спільно з НБУ розробити заходи щодо вирішення вказаних у листі проблем. Це збільшує шанси на те, що уряд все ж піде назустріч вимогам МВФ, вважають експерти.
Вчора агентство УНІАН поширило текст листа глави НБУ Сергія Арбузова, направленого 19 травня прем'єр-міністру Миколі Азарову, в якому уряд звинувачується в зриві співпраці з Міжнародним валютним фондом. "Невиконання урядом умов меморандуму з МВФ призвело до призупинення дії програми stand-by, зокрема неотримання Україною чергового траншу кредиту", - йдеться в листі. Прес-секретар прем'єра Віталій Лук'яненко відмовився коментувати достовірність листа, але його достовірність підтвердили джерела в уряді і керівництві Партії регіонів. До вечора його прокоментував і автор - у відеозверненні на сайті НБУ. "Таке листування є нормальною світовою практикою взаємодії центральних банків і уряду, це складова координації між монетарною політикою центробанку і фіскальною політикою уряду", - сказав Арбузов.
В листі Арбузов висловив занепокоєння "загрозою посилення інфляції", спрогнозувавши, що "до середини літа споживча інфляція може досягти 12-13% в річному вираженні". За підсумками квітня цей показник становив 9,4%. "Починаючи з грудня минулого року підвищення споживчих цін визначається переважно зростанням 'інфляції витрат' - цінами на продовольство, адміністративно-регульованими тарифами і цінами на паливо", - відзначив керівник НБУ.
Така динаміка, на думку Сергія Арбузова, не лише робить маловірогідним досягнення урядового прогнозу річної інфляції (8,9%) – експерти говорять про 11,1-14,7%, - але і "ставить під сумнів всю сукупність макроекономічних показників як на поточний, так і наступний рік". "Це призводить до зниження довіри до економічної політики уряду в цілому і, відповідно, робить неможливим досягнення цілей в коротко- і середньостроковому періодах, - йдеться в листі. - На жаль, ці негативні тенденції (включаючи зростання котирувань на страховку від дефолту на український суверенний п'ятирічний борг на 30 б. п. і індекс EMBI+спред Україна більш ніж на 70 б. п., - ред.) зумовлені публічними заявами керівництва уряди, які суперечать цілям програми, яку підтримує МВФ (зокрема, щодо цін і тарифів тощо)".
Невиконання умов меморандуму з МВФ в поточному році не дозволить державі отримати від міжнародних фінансових організацій майже $7,7 млрд (від МВФ – $6,2 млрд, Світового банку – $0,85 млрд, Єврокомісії - $0,6 млрд), тоді як загальний обсяг "втрат фінансових ресурсів" до кінця 2011 року може скласти близько $9 млрд. "В умовах збереження дефіциту поточного рахунку це може призвести до істотного скорочення міжнародних резервів НБУ", - попередив Арбузов. У його прогнозі можна не сумніватися, оскільки НБУ з високою вірогідністю" говорить про "погіршення суверенного рейтингу України, збільшення вартості зовнішніх запозичень, скорочення надходжень прямих іноземних інвестицій і боргових ресурсів для банків і реального сектора, збільшення попиту на готівкову валюту". Очікується і "нова хвиля глобальної економічної кризи".
В таких умовах Нацбанк "буде змушений проводити жорсткішу монетарну політику з метою підтримки низькоінфляційного середовища і недопущення погіршення чекань інвесторів, бізнесу і населення". "Ми вилучатимемо надлишкову грошову масу, у тому числі й за рахунок підвищення ставок по пасивних операціях і зміцнення валютного курсу. Проте ми стурбовані тим, що вказані кроки можуть призвести до гальмування темпів економічного зростання цього року", - попередив Сергій Арбузов.
За словами джерела в Кабміні, позиція уряду полягає в тому, що подібні "істерики" лише посилюють ситуацію. Прем'єр-міністр Микола Азаров вже відреагував на лист, доручивши міністру фінансів Федору Ярошенку, першому заступнику міністра економічного розвитку і торгівлі Вадиму Копилову і першому заступнику глави Мінсоцполітики Василю Надразі "спільно з Нацбанком пропрацювати поставлені питання і внести спільні пропозиції щодо їх вирішення" (копію доручення має в своєму розпорядженні видання).
Важливість швидкого відновлення взаєморозуміння між Нацбанком і Кабміном відзначив і заступник голови парламентської фракції Партії регіонів Анатолій Кінах. "Безумовно, відсутність взаємодії між урядом і Нацбанком у сфері управління макропоказниками - дуже небезпечний сигнал, що справедливо відмічено в листі", - констатував депутат. В той же час Кінах готовий погодитися далеко не зі всіма викладеними в листі аргументами: "Відзначаючи зростання загроз для економіки, голова Нацбанку не враховує, що їх посилюють деякі положення меморандуму про співпрацю з МВФ, тому уряд правильно чинить, добиваючись їх перегляду".
Президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко повністю згоден з аргументами Нацбанку: "Всі звинувачення у справі: уряд дійсно ради красивої картинки не бажає переглядати прогноз інфляції, а проблеми в співпраці з МВФ викликані невиконанням умов з боку не Нацбанку, а Кабміну". В Мінекономрозвитку вже підготували проект змін в прогнози основних макропоказників: очікуване зростання реального ВВП збільшено з 4,5% до 4,7%, але збережено прогноз інфляції.
На думку експертів, публікація листа глави НБУ в пресі дозволить добитися від Кабміну ретельнішого виконання зобов'язань перед МВФ. "Нацбанк в першу чергу добився того, що публічно показав, хто винен в розриві співпраці з фондом. У результаті прем'єр-міністр опинився в патовій ситуації", - упевнений директор економічних програм Центру ім. Разумкова Василь Юрчишин. За його словами, виконання зобов'язань перед МВФ, зокрема щодо підвищення житлово-комунальних тарифів і пенсійної реформи, дозволить стабілізувати фінансову ситуацію, але негативно вплине на рейтинг уряду. "Після такого демаршу глави НБУ цілком імовірно, що подальше зволікання з відновленням співпраці з МВФ призведе до того, що цим займатиметься вже новий прем'єр-міністр", - додав експерт. Джерело в Кабміні вважає, що "показово-конструктивна" реакція прем'єра на лист робить дуже високими шанси на перезавантаження співпраці з МВФ.
Юрій Панченко
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас