Концесія держшахт дозволить залучити інвестиції у вугільну галузь України — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Концесія держшахт дозволить залучити інвестиції у вугільну галузь України

Казна та Політика
200
Україна розглядає можливість залучення приватного капіталу в державні вуглевидобувні підприємства шляхом передачі їх майна в концесію. Управляючий партнер аудиторської компанії Kreston GCG Андрій Катчик вважає, що концесія для добувної галузі цілком прийнятна, і вже не перше століття успішно застосовується у всьому світі.
"З точки зору держави цей інструмент є компромісним: на відміну від приватизації, управління активом передається на обмежений проміжок часу, його модернізація здійснюється в основному за рахунок приватного інвестора, і велика частина прибутку від його експлуатації дістається теж йому, що справедливо", - відзначає Катчик.
"Чи вигідно це для держави? Мається на увазі, що так: якщо в концесію передається збитковий актив, держава може розраховувати на розвиток об'єкта і довколишніх територій, на додаткові надходження коштів від інвестора у вигляді роялті, і на отримання цього об'єкта в дієздатному стані після закінчення терміну концесії", - говорить Катчик.
Як повідомлялося, державні вуглевидобувні підприємства "Ровенькиантрацит" і "Свердловантрацит" звернулися в Міністерство енергетики і вугільної промисловості з проханням розглянути можливість залучення довгострокових інвестицій у формі концесії. У травні міністерство оголосило, що для залучення приватних інвестицій у вугільну галузь України розробило законопроект, який передбачає передачу держшахт у концесію. Зараз законопроект перебуває на затвердженні в уряді і незабаром буде винесений на голосування до парламенту.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас