Білорусам дозволили купувати автомобілі за долари — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Білорусам дозволили купувати автомобілі за долари

Валюта
927
Національний банк Білорусі (НББ) дозволив продавати автомобілі за іноземну валюту.
Раніше Нацбанк Білорусі вже дозволив торгувати за валюту нафтопродуктами і зрідженим газом, а також продавати туристичні путівки. Крім того, з кінця травня в Білорусі за валюту дозволено надавати послуги іноземцям в готелях, турбазах, профілакторіях і в лікарнях.
Дозволяючи торговельну діяльність в доларах і євро, Нацбанк намагається розморозити валютний ринок. Білоруси скуповували валюту всю весну, побоюючись девальвації місцевого рубля. Ця девальвація сталася в кінці травня, але поки білоруси гроші в обмінники не понесли. В результаті навіть різке зниження вартості валюти не розморозило валютний ринок.
Примітно, що в низці галузей білоруської економіки розплачуватися місцевою валютою просто заборонено. Так, "Белнефтехім" не приймає у іноземців білоруські рублі, коли вони хочуть розплатитися за бензин на міжнародних магістралях.
Для стабілізації ситуації в Білорусії влада країни попросила кредит в ЄврАзЕС на три мільярди доларів і кредит в МВФ на $3,5-8 млрд. Поки ні той, ні інший кредити не видані, рішення щодо першого з них буде прийнято 4 червня.
До економічної кризи Білорусія навпаки всіляко прагнула обмежити використання іноземної валюти у внутрішніх розрахунках.
Рішення про ширше використання долара було прийняте за узгодженням з урядом республіки. Воно мотивоване бажанням залучити в економіку Білорусії більше валюти, як від громадян країни, так і від іноземців.
Відзначимо, що впродовж останніх декількох років НББ, навпаки, вживав заходи зі скорочення обсягів іноземної валюти, що обертається в білоруській економіці. Зокрема, влада жорстко регулювала отримання валютних переказів.
Відмовитися від цих заходів Нацбанк вирішив на тлі валютної кризи, що вибухнула в Білорусії, викликаної тим, що населення з кінця 2010 року активно скуповує валюту, побоюючись девальвації білоруського рубля.
23 травня НББ оголосив про девальвацію національної валюти на 55%. Також в Білорусі подорожчав бензин (на 20-25%), через що на заправках утворилися величезні черги. А валюта в білоруських обмінниках так і не з'явилася.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас