Пенсійну реформу перезавантажили — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Пенсійну реформу перезавантажили

Казна та Політика
2006
На розгляд парламенту внесена оновлена концепція пенсійної реформи. За словами віце-прем'єра і міністра соціальної політики Сергія Тігіпка, цей варіант реформи є м'якшим, ніж початкова версія. В першу чергу, завдяки механізмам доплат, добровільному виходу на пенсію для жінок і обмеженню пільг для держслужбовців. Тігіпко вважає, що реформу необхідно проголосувати до кінця поточної сесії парламенту.
Vip-ів зрівняють
Через півроку після першого внесення до сесійного залу Верховної ради законопроекту про пенсійну реформу, Пенсійний фонд продовжує перебувати на межі колапсу. Кожна шоста гривня його витрат - дефіцитна. Тобто гроші на виплату пенсій потрібно брати з кишень лікарів, вчителів, недобудовувати дороги і мости. Уряду вдалося трохи підправити ситуацію в бюджеті ПФ: Тігіпко зумів залучити в пенсійну казну за перші три місяці поточного року майже на 23% більше грошей, ніж в першому кварталі минулого. Але кардинально на ситуацію з виплатами пенсій це не вплинуло – такі темпи зростання надходжень хіба що знижують ризик затримок виплат пенсіонерам. І без реформи обійтися ніяк вийде – вже сьогодні співвідношення кількості платників соцвнесків і пенсіонерів, яким потрібно буде виплачувати пенсії з цих внесків, становить майже 1:1. І демографічна тенденція - не на користь працюючих.
Треба відзначити, що за час доопрацювання проекту реформи гідної альтернативи підвищенню пенсійного віку, який у нас найнижчий в Європі, так і не знайшлося. Навіть представники партії влади, які спочатку дуже протестували проти цієї норми, сьогодні переконалися: популістські гасла перед загрозою залишити пенсіонерів зовсім без виплат, потрібно згортати. Робоча група Тігіпка змогла підготувати схему пом'якшеного відсовування пенсійного порогу: на відміну від європейських країн, де підвищення пенсійного віку відбувалося різко і в обов'язковому порядку, українці попервах зможуть вибирати, скільки їм працювати. Ця норма стосується жінок, які найближчим часом повинні вийти на пенсію. "Пом'якшення пенсійної реформи – це можливість уникнути зростання соціальної напруги", – пояснює мотиви уряду політолог Володимир Фесенко.
Основна новація документа – обмеження розміру максимальної пенсії десятьма прожитковими мінімумами (на 1 вересня – 7640 гривень). Причому йдеться не лише про нові пенсії, але і про вже призначені. Раніше обмеження в 12 мінімумів мало стосуватися лише нових пенсій. Тобто всі, хто встиг призначити собі надхмарні виплати, отримував би їх довічно. Тепер держава показала, що хоч в плані пенсій для нього всі громадяни рівні. І пенсії депутатів, суддів і інших чиновників будуть понижені. "Це саме та норма, про яку говорили люди під час громадських обговорень. Уряд не міг обійти її стороною", - говорить Сергій Тігіпко.
Також громадян зрівняють в правах при нарахуванні пенсій. Сьогодні народні депутати, судді, прокурори і військовослужбовці мають право отримувати пенсію з врахуванням заробітної плати. Вона, як правило, істотно перевищує максимальну суму, з якою платитися єдиний соціальний внесок (15 прожиткових мінімумів, 14,4 тисяч гривень). Простий приклад: звичайний громадянин сьогодні не може отримати пенсію більшу, ніж йому належить при зарплаті в 14,4 тисяч гривень. Навіть якщо його офіційний дохід – 20 або 25 тисяч гривень, пенсія все одно буде як при 14,4 тисяч гривень. А ось депутат має право на пропорційне збільшення пенсії залежно від заробітку. "Нарахування пенсій, яке не відображає реального внеску людей у розвиток економіки, є однією з головних проблем пенсійної системи", – вважає голова Всеукраїнського союзу учених-економістів Олександр Кендюхов. Не можна виключати, що при голосуванні за реформу депутати – майбутні vip-пенсіонери – поставляться до цих новацій прохолодно. Але якщо все ж обмежувальні норми вдасться провести через парламент, то це буде політично сильний і сміливий крок.
Якщо хочеться попрацювати
В новій редакції пенсійної реформи додані і нові компенсатори для тих, хто погодиться довше працювати. За кожен місяць пізнішого виходу на пенсію людина отримуватиме +0,5% до пенсії протягом перших 5 років і +0,75% після 5 років. Тобто, виходячи на пенсію на 5 років пізніше, можна отримати на 30% більше пенсійних виплат, а на 6 – на 54 відсотки. Це не рахуючи спецдоплат для жінок, які виходитимуть на пенсію з початком реформи (2,5% за кожних 6 місяців пізнішого виходу на заслужений відпочинок протягом 10 років перехідного періоду). Крім того, аби пізніше вийти на пенсію, тепер не потрібно буде окремо звертатися в органи ПФ: відстрочення і додаткові виплати "спрацьовуватимуть" автоматично.
Згідно з новою концепцією реформи, у жінок з'явиться можливість виходити на пенсію в 55 років протягом трьох років, але при дотриманні декількох умов. Наприклад, на цей момент страховий стаж не має бути менше 30 років. Крім того, доведеться відмовитися від 0,5% пенсії за кожен місяць ранішого виходу на відпочинок. Повний розмір пенсії буде відновлений після досягнення 60 років. "Наші робочі групи їздили в багато країн Європи. Такі підходи цілком відповідають досвіду, який там існує", – запевнив Тігіпко.
Всі ці компроміси, на які уряд наважився ради проведення документа через парламент, насправді спрямовані далеко не на законодавців. Перш за все, збалансована пенсійна система, яка може бути збудована в результаті проведення реформи, приведе до підвищення загального рівня пенсій. Як за рахунок економії на великих виплатах vip-пенсіонерам, так і за рахунок накопичувального рівня, який неможливо ввести, поки ПФ буде дефіцитним.
Олексій Блінов
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас