Програма допомоги Греції може бути припинена — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Програма допомоги Греції може бути припинена

Казна та Політика
387
Влада в Афінах не виконала цілий ряд зобов'язань, на підставі яких була схвалена програма допомоги Греції обсягом понад 110 мільярдів євро. Такі висновки містяться в спільному звіті Міжнародного валютного фонду (МВФ), Європейського центробанку (ЄЦБ) і Єврокомісії, передає агентство Reuters з посиланням на джерело в Євросоюзі. Тому поки не відомо, чи продовжиться здійснення цієї програми і чи буде перерахований Греції черговий транш фінансової допомоги, повідомляє агентство. Спільна заява експертів цих організацій очікується в п'ятницю, 3 червня.
Тим часом влада Греції в надії на збільшення фінансової допомоги від країн єврозони і МВФ має намір ще сильніше посилити заходи економії державного бюджету. Прем'єр-міністр країни Георгіос Папандреу має намір 3 червня представити нову програму економії бюджетних коштів, повідомляє далі Reuters з посиланням на прем'єр-міністра Люксембургу та голови єврогрупи Жана-Клода Юнкера. Серед інших заходів Афіни мають намір ще в поточному році підвищити податки і скоротити податкові послаблення, що повинно принести скарбниці додатково 6,4 мільярда євро. Крім того, планується скоротити державні витрати і прискорити процес приватизації.
Тим часом президент Європейського центробанку Жан-Клод Тріше вимагає застосовувати до держав-боржникам в єврозоні більш жорсткі санкції. В екстрених випадках Брюссель повинен мати право втрутитися в економічну політику країн-членів ЄС, заявив Тріше 2 червня під час вручення йому в Ахені премії імені Карла Великого. "Нам необхідний якісний стрибок", - підкреслив глава ЄЦБ. За його словами, одним із заходів впливу могло б стати право Євросоюзу накладати вето на схвалення держбюджетів країн ЄС.
Одночасно Жан-Клод Тріше запропонував створити відомство, що виконує функції міністерства фінансів єврозони. Воно могло б контролювати бюджетну політику держав-учасників, служити об'єднуючою ланкою для всього фінансового сектора зони євро і представлятиме ЄС у міжнародних організаціях. "Це має бути зовсім не обов'язково міністерство фінансів, управляє великим федеральним бюджетом, а міністерство, яке несе пряму відповідальність як мінімум у трьох секторах", - цитує слова голови ЄЦБ агентство dpa.
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас