Янукович схвалив зміни до антикорупційного закону — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Янукович схвалив зміни до антикорупційного закону

Казна та Політика
1710
Президент України Віктор Янукович підписав закон № 3334-VI "Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення організаційно-правових основ боротьби зі злочинністю та корупцією", яким усунено неузгодженості у тексті схваленого антикорупційного закону, повідомляє прес-служба глави держави.
Нагадаємо, Верховна Рада України 12 травня усунула неузгодженості у тексті схваленого закону України "Про засади запобігання та протидії корупції в Україні", ініційованого Президентом України. Відповідне рішення підтримали 251 народний депутат.
Згідно уточненнями до закону, до декларації про доходи окремо вноситися відомості про витрати на майно, що перебуває у приватній власності, і на майно, що перебуває в оренді. За звітний рік також декларуються одноразові витрати, якщо вони рівні або перевищують 150 тис. грн.
7 квітня 2011 р. ВР схвалила в цілому антикорупційний законопроект Президента.
Нагадаємо, 30 травня ц.р. Організація економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) представила звіт про досягнення Україною в рамках виконання Стамбульського плану дій по боротьбі з корупцією. У документі йдеться, що Україна опинилася серед останніх, серед всіх країн Європи, які ведуть боротьбу з корупцією.
Директор комісії попередження корупції Республіки Словенія Горан Кліменчіч зазначив, що Україна повністю виконала лише одну з 24 рекомендацій ОЕСР, схваливши закон "Про відповідальність юридичних осіб за корупційні правопорушення". За його словами, Україна опинилася серед останніх, серед всіх країн Європи, які ведуть боротьбу з корупцією. Проблема корупції існує скрізь, але в Україні, як виявилось, вона найбільш помітна.
Згідно з представленим документом, основні недоробки української влади полягають у відсутності окремого державного органу, який би розслідував корупційні діяння, відсутність регулювання у сфері конфлікту інтересів на держслужбі, публічного контролю за витрачанням державних коштів та за сферою фінансування політичних партій.
Раніше, 24 травня на своєму засіданні в Страсбурзі GRECO - група держав з протидії корупції Ради Європи під головуванням Драго Коса зазначила провал України в плані законодавчого забезпечення боротьби з корупцією та невідповідність європейським стандартам боротьби з корупцією за 13 напрямами.
За результатами моніторингу GRECO, в 2009 р. Україна не мала невиконаних рекомендацій - були виконані частково або перебували на стадії вирішення. Через півтора року Україна стала першою державою-учасником європейської антикорупційної ініціативи, якій експерти знизили ступінь виконання за трьома рекомендаціям GRECO.
Як відзначили представники GRECO, серед 13 напрямків у діях команди Президента Віктора Януковича, лише 4 принесли позитивний результат.
12 січня 2011 р. Президент України Віктор Янукович затвердив план заходів із виконання обов'язків та зобов'язань Україною, що випливають з її членства в Раді Європи. Кабміну Президент доручив розробити і затвердити державну програму щодо запобігання та протидії корупції на період до 2015 р.; забезпечити координацію роботи центральних органів виконавчої влади з виконання плану заходів та контроль за дотриманням визначених ним строків.
На початку червня 2010 р. міжнародна організація Freedom House оприлюднила звіт про політичну свободу та громадянські права у світі за 2009 р. У документі також були зазначені негативні аспекти української демократії. До них експерти Freedom House, зокрема, віднесли зростання рівня корупції в країні.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас