Ъ: Прогнозам стало краще — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ъ: Прогнозам стало краще

Казна та Політика
496
Кабмін планує поліпшити свій прогноз підвищення ВВП в поточному році до 4,7%. Експерти бачать підстави для такого перегляду у високому зростанні економіки за I квартал, проте нагадують, що ризики сповільнення світової економіки залишаються великими.
Разом з перевиконанням бюджетних доходів поліпшення прогнозу ВВП є вагомою підставою для перегляду держбюджету.
Міністерство економічного розвитку і торгівлі (МЕРТ) пропонує поліпшити прогноз ВВП на 2011 рік з 4,5% до 4,7%. Як заявив вчора перший заступник міністра економічного розвитку і торгівлі Вадим Копилов, це питання було винесене на вчорашнє засідання Кабміну, проте його розгляд був перенесений на наступний тиждень. При цьому Копилов додав, що в МЕРТі на поточний рік не планують переглядати прогноз інфляції, який зараз становить 8,9%.
Раніше в уряді допускали можливість поліпшення макроекономічних прогнозів, посилаючись на позитивну динаміку зростання ВВП в I кварталі (+5,2%). "Але такий перегляд прогнозів – досить ризикований крок. Хоча показники I кварталу були вищі від очікуваних, ризики гальмування економіки, як зовнішні, так і внутрішні, залишилися. Можливо, з тим, що таким переглядом було краще почекати", - вважає начальник аналітичного департаменту ІГ ТАСК Андрій Шевчишин.
Враховуючи, що підвищення прогнозу невелике, такий крок має в першу чергу символічне значення, вважає економіст ІК Dragon Capital Олена Белан: "Підвищуючи прогноз, уряд дає сигнал населенню і інвесторам, що економічна ситуація поступово покращується". Такий сигнал, за її словами, зараз особливо важливий, оскільки оптимізм української влади поки не повністю розділяють міжнародні організації. Якщо ЄБРР минулого місяця поліпшив свій прогноз зростання ВВП України з 4% до 4,5%, то рейтингове агентство Standard & Poor`s позавчора підтвердило свій прогноз, згідно з яким зростання ВВП України складе всього 3,8%. "Враховуючи плани України з розміщення євробондів, підвищення прогнозу ВВП – хоч і невеликий, але позитивний сигнал", - додав керівник аналітичного підрозділу ГК "Інвестиційний Капітал Україна" Олександр Вальчишен.
Зміна прогнозу ВВП – одна з умов, необхідних для перегляду бюджету. "Уряд почав говорити про необхідність збільшення бюджетних витрат. Для такого кроку потрібно показати перевиконання бюджету, і підвищення прогнозу ВВП – один з доказів цьому", – відзначає пані Белан. Іншою підставою для перегляду бюджету є перевиконання плану з його наповнення.
За даними Мінфіну, за підсумками січня-квітня дефіцит загального фонду держбюджету склав 4,68 млрд грн., що удвічі менше запланованого на цей період показника (10,73 млрд грн.). "Комплексний перегляд бюджету можливий лише в разі рішення президента підвищити соціальні стандарти", - уточнив глава підкомітету Верховної ради з питань витрат держбюджету Павло Жебрівський ("Наша Україна - Народна самооборона").
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас