Депутати хочуть змусити НБУ створити за свої гроші санаційний банк — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Депутати хочуть змусити НБУ створити за свої гроші санаційний банк

Казна та Політика
166
Верховній Раді України пропонують передбачити створення приватного акціонерного товариства "Український санаційний банк" за рахунок доходів Національного банку України.
Відповідний законопроект (№ 8586) зареєстрували в парламенті у вівторок представники фракції Партії регіонів, члени парламентського комітету з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики Володимир Наконечний та Юрій Каракай.
"Єдиним засновником санаційного банку є НБУ... Формування статутного капіталу санаційного банку здійснюється за рахунок доходів НБУ і цінних паперів, емітентом яких є НБУ", - вказується в законопроекті, текст якого розміщений на веб-сайті парламенту.
Згідно з проектом законодавчого акта, Нацбанк повинен буде вжити заходів щодо створення санаційного банку протягом шести місяців з дня набуття чинності цього закону.
"Введення в дію даного закону створить необхідні умови для відновлення кредитоспроможності діючих банків, забезпечення ефективності здійснення процедури виведення з ринку неплатоспроможних банків", - відзначається в пояснювальній записці до законопроекту.
Основною функцією санаційного банку, на думку ініціаторів законопроекту, повинна стати робота з проблемними активами діючих банків, у тому числі тих, в яких призначено тимчасову адміністрацію, а також банків, які перебувають на стадії ліквідації.
"Основною метою діяльності (санаційного банку) є захист інтересів вкладників та інших кредиторів банків шляхом очищення балансів діючих банків від проблемних активів, а також оптимізації витрат на здійснення ліквідаційних процедур у банках", - додається в документі.
У пояснювальній записці також зазначається, що на 1 травня 2011 р. сума негативно класифікованих активів банків склала 177,148 млрд гривень або 14,8% від загального обсягу активів банківської системи.
Відповідно до законопроекту санаційний банк пропонується наділити, серед іншого, правом придбання та продажу проблемних активів. При цьому до проблемних активів належать майнові права за кредитами, заборгованість за якими класифікована за ступенем ризику як "субстандартна", "сумнівна", "безнадійна".
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас