Білорусь розраховує залучити кредит МВФ розміром 3,5-8 млрд дол — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Білорусь розраховує залучити кредит МВФ розміром 3,5-8 млрд дол

Казна та Політика
299
Білорусь розраховує залучити кредит Міжнародного валютного фонду (МВФ) розміром 3,5-8 млрд дол. Про це повідомив сьогодні журналістам прем'єр-міністр Білорусі Михайло Мясникович, передає РБК.
"Ми з Національним банком ставимо для себе завдання в роботі з цією місією і, можливо, черговою місією, з якою будемо готувати безпосередньо проект програми для подання в раді директорів МВФ, і оцінюємо розмір підтримки від 3,5 млрд до 8 млрд долл.", - сказав він. При цьому зазначив, що програма, як планується, буде розрахована на 3-5 років.
"Ціна грошей (очікуваного кредиту) у два рази нижча, ніж вартість стабілізаційного кредиту Антикризового фонду ЄврАзЕС (Євразійського економічного товариства)", - додав прем'єр-міністр.
Він повідомив, що 31 травня 2011 року зустрічався з керівником представництва МВФ в Білорусі. "Ми дві години обговорювали питання. Місія, яка зараз у нас працює, приїхала з метою здійснення моніторингу виконання тих рекомендацій, які були дані минулою місією. Але ми вирішили поєднати роботу цієї місії з розглядом підходів щодо формування чергової програми співпраці з фондом", - сказав Мясникович.
За його словами, в суспільному розумінні МВФ - це та організація, яка надає вигідні кредити, однак "МВФ - це свого роду семафор, який показує міжнародному товариству, яке світло запалено: червоний - значить, треба утриматися, жовтий - значить, є певна тривога".
"Ми розраховуємо, що в результаті роботи цієї і, можливо, наступної місії ми вийдемо на те, щоб був зелений сигнал, який показує, що сюди можна залучати і ресурси МВФ, і для приватного капіталу, що сюди можна приходити і з гарною ефективністю вирішувати проекти", - зазначив прем'єр-міністр.
Нагадаємо, уряд і Нацбанк Білорусі направили до МВФ звернення про надання республіці стабілізаційного кредиту. З 1 по 14 червня поточного року в Мінську працює постпрограмна місія МВФ.
Білоруська влада в умовах валютно-фінансової кризи в країні гостро потребує зовнішніх запозичень. Раніше вони заявляли, що результати роботи даної постпрограмної місії можуть стати основою для початку реалізації нової кредитної програми з МВФ. Як співпрацю з Мінськом МВФ ставить умовами реалізацію широкомасштабних структурних реформ в країні і посилення макроекономічної політики.
З січня 2009 р. по квітень 2010 р. Білорусь реалізувала програму МВФ stand-by, за якою білоруській стороні було виділено 3,6 млрд дол.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас