Греція втрачає економічну незалежність — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Греція втрачає економічну незалежність

Казна та Політика
1742
Вчора стали відомі умови, на яких Греція може отримати черговий транш у EUR12 млрд. Чиновники Євросоюзу, Європейського центробанку (ЄЦБ) і Міжнародного валютного фонду (МВФ), які повинні до кінця тижня проаналізувати фінансовий стан Греції і ухвалити рішення про надання нових кредитів, мають намір вимагати як компенсацію контроль за приватизацією та податками проблемного члена ЄС, пише Financial Times, посилаючись на джерело, що бере участь у переговорах.
У тому, що такі повноваження ЄС будуть надані, експерти не сумніваються: без чергового траншу на Грецію очікує дефолт, вважає головний економіст швейцарського банку Lombard Odier Пол Марсон. З іншого боку, світова економічна громадськість серйозно стурбована прецедентом прямого втручання ЄС в управління економікою одного з її членів. Адже, як відомо, проблеми зараз спостерігаються не тільки у Греції, а й в Іспанії з Португалією, і немає жодних гарантій, що стосовно цих країн ЄС не піде на такий же крок.
Незважаючи на всі побоювання світового товариства та протидію з боку ряду грецьких політиків, аналітики Citigroup впевнені, що переговори між урядом Греції та чиновниками ЄС закінчаться введенням "зовнішнього управління", яке дасть ЄС можливість серйозного втручання в реформи, бюджетну політику і приватизаційні процеси в Греції.
Програму приватизації держмайна, запропоновану минулого тижня прем'єр-міністром Греції Георгіесом Папандреу і яка передбачає продаж об'єктів на EUR28 млрд. до 2015 р., аналітики називають не дуже ефективною, тому що, по-перше, підготовка до приватизації займе багато часу, а гроші Греції потрібні прямо зараз, а по-друге, прем'єр не знайшов підтримки своєї програми, окрім приватизації, яка передбачає також скорочення витрат і збільшення доходів на EUR78 млрд., серед політичних партій Греції.
Власне, саме політичний опір реформам в Греції, на думку аналітиків Citigroup, і підштовхнув чиновників ЄС вимагати контролю за економіко-політичними процесами в країні. Водночас в Citigroup не сумніваються, що ЄС, ЄЦБ і МВФ таки виділять обіцяні EUR12 млрд., тому що всі розуміють, що проблеми грецької економіки і, зокрема, - банків можуть створити "ефект доміно" на фінансовому ринку ЄС, а на реструктуризацію боргів Греція не може розраховувати, цитує FT Джонатана Лойс з Capital Economics.
Від варіанту реструктуризації ЄС відмовився, оскільки реструктуризація боргів і вихід Греції з єврозони "подібні смертному вироку", заявив член директорів ЄЦБ Лоренцо Біні Смаги. У ЄЦБ проти будь-якої реструктуризації, оскільки це обернеться втратами (минулого року він придбав облігацій Греції на EUR45 млрд.). В ЄС розуміють, що урядам доведеться розділити з Грецією тягар боргів, визнав єврокомісар Оллі Рен. Водночас заперечення центробанку можуть бути зняті за правильної організації реструктуризації, цитує FT високопоставленого чиновника Єврокомісії. Так, за його словами, деякі чиновники ЄС вже пом'якшили свою позицію з цього приводу.
Нагадаємо, що підтримки обсягом у EUR110 млрд. не вистачило для порятунку Греції, і зараз обговорюється надання нових кредитів. Борг Греції склав 142,4% ВВП в 2010 р., за прогнозами аналітиків, перевищить 160% в 2011 р. і 170% в 2012 р. за середнього рівня боргу в єврозоні в 96%. Бюджетний дефіцит країни - 10,5% ВВП в 2010 р.
Доля одного з найбільш проблемних членів ЄС повинна вирішитися протягом трьох тижнів - виділення траншу заплановано на 29 червня. МВФ і ЄС вже заявили, що мають намір домогтися від Афін гарантій фінансової спроможності та реалізації стратегії непопулярних заходів. Нова угода з Греції, за словами представника Єврокомісії, має бути ухвалена до зустрічі міністрів фінансів ЄС 20 червня.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас