ЄС загрожує "заморозити" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄС загрожує "заморозити"

Казна та Політика
761
Можливе рішення "заморозити" допомогу Брюссель пояснює проблемами в відносинах України і Міжнародного валютного фонду.
В кінці червня минулого року Рада міністрів ЄС схвалила надання Україні макрофінансової допомоги у розмірі EUR610 млн. Але ці гроші так і не надійшли. З кредиту МВФ в SDR10 млрд. ($15,35 млрд.) наша країна отримала два транші в липні і грудні 2010 р. на загальну суму SDR2,25 млрд. Третій транш очікувався навесні, але і досі Україна не може його отримати. Причина - невиконання зобов'язань, які є умовою надання позики. Йдеться про пенсійну реформу з підвищенням граничного віку для жінок з 55 до 60 років. Київ також зобов'язався підвищити тарифи на газ для населення. Після підвищення на 50% в серпні минулого року ціна газу в країні складала, за даними МВФ, 25% від вартості природного газу, що імпортується з Росії.
В квітні Рада рекомендувала уряду доопрацювати законопроект №7455 "Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи", внесений на розгляд в грудні минулого року. А в останній день травня парламентарі зняли його з розгляду.
Реформа житлово-комунального господарства, з якою безпосередньо пов'язана ціна комунальних послуг і тарифи на газ для населення, досі буксує. Сьогодні має відбутися розширене засідання Кабміну за участю президента Віктора Януковича, на якому говоритимуть про стан ЖКГ країни і проблеми його модернізації.
Депутат Ради Олексій Плотніков (ПР) скептично сприймає повідомлення про можливе замороження допомоги ЄС. "Це повідомлення із посиланням на анонімне джерело, тому я не готовий сприймати його серйозно. Немає ніяких свідчень того, що ЄС заморозить допомогу. Не впевнений, що наша співпраця з МВФ припинилася", - сказав Плотніков.
Він визнав, що навіть економіці, яка знаходиться на підйомі, кредити МВФ не бувають зайвими. Вони потрібні для того, щоб країна відчувала себе комфортніше і впевненіше, відзначив Плотніков. "Навіть якщо Україна не отримає наступних траншів, вона без цих грошей проживе", - додав він. Депутат від Партії регіонів не схильний перебільшувати іміджеві втрати від невиконання Києвом зобов'язань перед МВФ. "У історії були випадки, коли країни з тих чи інших причин порушували терміни виконання зобов'язань, і це не було катастрофою для сторін переговорів", - сказав Олексій Плотніков.
Директор департаменту аналітики компанії Astrum Investment Олексій Блінов вважає, що вже можна судити про наслідки ненадходження кредиту МВФ до України. "Ця ситуація вже настала, черговий транш Україна не отримала. Але, як бачимо, нічого не відбувається з економікою, і курс гривні залишається на рівні 8 грн. за $1 США", - сказав Блінов. Він додав, що кошти позики МВФ не потрібні для покриття витрат бюджету, а Національний банк самостійно нарощує свої резерви. "Гроші знадобляться для погашення позик попередніх років. Найбільші виплати очікуються в 2012 р.", - додав аналітик Astrum Investment. Він відзначив, що МВФ уважно стежить за тим, як його партнери виконують свої зобов'язання. "Це як звичайна кредитна історія, яка обов'язково враховується під час обговорення умов наступної позики", - додав експерт.
Про загрозу іміджу України у зв'язку з невиконанням зобов'язань варто пам'ятати уряду країни, вважає директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства Віталій Кулик. "Економічна стабілізація дозволила уряду накопичити "жирок". Це дає можливість поторгуватися з міжнародними фінансовими організаціями. Але уряду треба пам'ятати, що невиконання взятих зобов'язань негативно позначається на репутації країни", - сказав Кулик. При цьому експерт відзначає, що уряд після протестів підприємців після прийняття Податкового кодексу в 2010 р. не готовий форсувати проведення реформ. І перш за все тих, які зачіпають фінансові інтереси мільйонів малозабезпечених громадян. Експерт відзначив, що прагненню уряду виконати зобов'язання з реформування пенсійної системи і тарифоутворення в ЖКГ протидіють фракції більшості у Верховній Раді. Це не опозиційна діяльність в повному розумінні слова, а спроба нагадати, що реформи потрібно обговорювати і в парламенті, і з фахівцями галузей, що реформуються.
"Болісні реформи можуть бути успішними лише за умови, що громадяни знають, заради чого їм потрібно терпіти, і що після тимчасового погіршення настане поліпшення", - сказав депутат Ради Віктор Матчук (НУ-НС), який працює в парламентському комітеті будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства і регіональної політики. Він відзначив, що уряд не має чіткої стратегії реформування ЖКГ. "Волюнтаристськи підвищили для деяких міст комунальні тарифи на 20-30%, тепер також волюнтаристськи обіцяють знижувати. Немає ні прозорого механізму формування тарифів, ні обіцяної національної комісії з регулювання цієї сфери", - додав Матчук. Він вважає, що напередодні парламентських виборів 2012 р. нинішня влада не буде модернізувати ЖКГ і підвищувати тарифи на газ, щоб уникнути електоральних втрат.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас