Парламент Ірану відібрав нафту в Махмуда Ахмадинеджада — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Парламент Ірану відібрав нафту в Махмуда Ахмадинеджада

Енергетика
560
Парламент Ірану визнав незаконним рішення президента Махмуда Ахмадинеджада призначити себе міністром нафтової промисловості замість звільненого в травні Масуда Мірказемі.
Таким чином законодавці затвердили висновки парламентського комітету з енергетики, який назвав президентські кадрові перестановки "очевидним порушенням закону", повідомляє Лента.ру із посиланням на Reuters.
Раніше до аналогічних висновків щодо самопризначення Ахмадинеджада прийшла Рада вартових Ісламської революції - впливовий орган, що стежить за недоторканістю устрою, що існує в Ірані.
Згідно з місцевими законами, президент має право звільняти міністрів і призначати виконуючих обов'язки на місця, що звільнилися, на термін до трьох місяців. По закінченні цього терміну президент повинен запитати дозвіл у законодавців на постійне затвердження свого кандидата.
Три місяці з часу звільнення Мірказемі ще не минули. Проте призначення президента самого себе керівником всієї іранської нафтової промисловості багато хто розцінив як перший крок на шляху концентрації влади в одних руках. Це пояснюється тим, що експорт нафти приносить левову частку всіх надходжень до бюджету країни.
Раніше в Ахмадинеджада вже виникали тертя з духовною владою країни і парламентом, в якому більшість депутатів підтримують аятоллу Алі Хаменєї - верховного лідера країни, за яким в будь-яких спорах мусить залишатися останнє слово.
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас