Ъ: "Укртелеком" надійшов на баланс — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ъ: "Укртелеком" надійшов на баланс

Казна та Політика
789
Отримання першого траншу від приватизації "Укртелекому" дозволило Україні в квітні добитися позитивного сальдо платіжного балансу. Позитивну динаміку експерти чекають і за підсумками травня, проте вже влітку можливе погіршення платіжного балансу. Втім, дефіцит валюти зможе покрити Нацбанк, тому різкі коливання курсу гривні маловірогідні.
Платіжний баланс в квітні продемонстрував позитивне значення - $1,03 млрд, сказано в звіті Нацбанку, хоча ще в березні його дефіцит складав $512 млн. Стабілізація платіжного балансу сталася на тлі зниження надходжень від експорту товарів: якщо в березні українські компанії продали продукції на $6 млрд, то в квітні лише на $5,6 млрд. У Нацбанку пояснюють це пролонгацією дії квот на експорт зернових, а також невеликим зменшенням попиту на продукцію машинобудування в Росії.
Одночасно в квітні знизився й імпорт - з $7 млрд до $6,3 млрд, що викликане зменшенням обсягу закупівель природного газу. У НАК "Нафтогаз України" заявили, що в березні компанія завершила закупівлю газу для відшкодування його RosUkrEnergo. У результаті відносно рівня березня в $381 млн дефіцит рахунку поточних операцій в квітні скоротився до $293 млн.
Дефіцит зовнішньої торгівлі був повністю компенсований позитивною динамікою по фінансовому рахунку (+$1,3 млрд). Незважаючи на погашення банками зовнішніх кредитів (-$541 млн), що продовжується, приплив валюти в квітні був забезпечений розміщенням єврооблігацій для фінансування Євро-2012 (+$690 млн) і прискоренням припливу прямих іноземних інвестицій (+$881 млн).
В НБУ відзначають, що велика частина зовнішніх інвестицій - перший транш коштів від приватизації "Укртелекому". Нагадаємо, 11 квітня Фонд держмайна отримав від компанії ЕСУ 4,24 млрд грн. ($533 млн), сума, що залишилася, була передана до 10 травня. "Швидше за все приплив інвестицій в нинішньому році зуміє самостійно перекрити дефіцит зовнішньої торгівлі", - вважає експерт ІК BG Capital Віталій Ваврищук. За підсумками чотирьох місяців дефіцит рахунку поточних операцій склав $1,6 млрд, а обсяг прямих іноземних інвестицій - $1,74 млрд.
Експерти акцентують увагу на іншій тенденції. У квітні збереглася висока динаміка виведення валюти з банківського сектора - $830 млн. "Починаючи з серпня минулого року ми спостерігаємо високі темпи відтоку валюти, що пояснюється активізацією сірого імпорту. Ближче до літа місячні темпи закупівлі валюти знижуватимуться, але загальна динаміка вказує на високу вірогідність розширення дефіциту поточного рахунку", - пояснила аналітик ІК "Ренесанс Капітал Україна" Анастасія Головач. На відміну від березня, цей відтік компенсувався іншими надходженнями в рамках статті "інший капітал" - в НБУ зафіксували сумарний профіцит в $271 млн. "Нацбанк не уточнює те, що становить цієї статті, проте швидше за все на позитивний баланс по 'іншому капіталу' вплинули торговельні кредити", - упевнений Віталій Ваврищук.
В цілому за чотири місяці профіцит платіжного балансу склав вже $2,14 млрд. Це дозволило збільшити активи Нацбанку 1 травня до $38,4 млрд, тоді як на кінець 2010 року вони становили $34,57 млрд. Найближчими місяцями експерти допускають можливість погіршення платіжного балансу. За словами Анастасії Головач, якщо приватизація "Укртелекому" дозволить за підсумками травня отримати позитивне сальдо платіжного балансу, то у зв'язку з тим, що місячні темпи зростання дефіциту поточних операцій складають близько $300 млн, вже в червні сальдо платіжного балансу знов може стати негативним.
"Ми чекаємо, що за підсумками року платіжний баланс складе $2,6 млрд, але лише за умови відновлення співпраці з МВФ. Поки цього не сталося, в середині року можливе тимчасове погіршення показника, хоча в НБУ досить резервів, аби не допустити серйозних коливань курсу гривні", - додав начальник відділу аналізу фінансових ринків ІНГ Банк Україна Олександр Печеріцин.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас