Експерт: Росія на порозі нової кризи, а "подушки" вже нема — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Росія на порозі нової кризи, а "подушки" вже нема

Казна та Політика
2188
Інвестиційна і фінансова політика РФ глибоко помилкова. Таку думку висловив генеральний директор Центру проблемного аналізу і державного управлінського проектування Степан Сулакшин. За його словами, ставка зроблена на зовнішні і на приватні інвестиції, але при цьому рентабельність не нормується.
"І навіщо ж тоді російському капіталісту інвестувати, якщо прибутковість у нього і так значна в основному сировинному секторі, - заявив Сулакшин і продовжив: "А наша держава, на відміну від Китаю і інших відповідальних держав, вкладає на круг в інвестиційний портфель в країні на федеральному рівні приблизно 5-7%, на регіональному - в два рази більше (там ступінь відповідальності в два рази більша), а в цілому - це в три рази менше, ніж в Китаї. Ось в цьому головна небезпека. І жодними подушками цю небезпеку не зняти". При цьому він зазначив, що "на порозі нова криза, а цієї так званої подушки вже нема".
Фінансова політика, відзначив Сулакшин, неможлива без фінансово-контрольної регулюючої політики. "Контроль над рухом капіталів, цифри такі - в квітні мінус 8 мільярдів доларів експорт російського капіталу за кордон. Після цього хто інвестуватиме в країну, в якій власні ресурси не інвестуються, а виводяться за кордон?", - задався питанням Сулакшин.
На думку експертів, завдання держави, ЦБ і стабфондів - розвиток країни, але зовсім не заробляння. Експерт нагадав, що Стабфонд виник в 1996 році і створювався тоді не як "заначка", а як спосіб стерилізації нібито надлишкових фінансових оборотних коштів в російській економіці. "Його завдання - стабілізувати інфляційний процес, здійснити фінансову стабілізацію. А вилучення коштів із обороту виникло рівно в той час, коли вперше ВВП Росії з негативної величини став зростати в позитивному відношенні", - пояснив Сулакшин.
За його словами, і Центральний банк, і національні суверенні фонди перетворилися на елемент якоїсь комерційної гри, "нібито державні ресурси можливо брати і йти в міжнародне казино, робити ставки, вигравати або програвати". "Як в іпотечних американських компаніях, ще треба зрозуміти, куди поділися сотні мільярдів російських коштів, вкладених в цінні папери цих компаній", - відзначив він.
За матеріалами:
РБК
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас