Світу знову пригрозили фінансовою кризою — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Світу знову пригрозили фінансовою кризою

Казна та Політика
1676
"Чи регулюється ринок похідних фінансових інструментів? Ні. Чи зростає цей ринок, як і раніше? Так", - з такої заяви почалося вчорашній виступ Марка Мобіуса на конференції в Токіо, присвяченій перспективам світової економіки.
За його словами, сукупна вартість деривативів, які зараз є на світових ринках, перевищує обсяг глобального ВВП у 10 разів. На цьому ринку постійно робиться величезна кількість ставок у ту чи іншу сторону, і це створює волатильність на фондових майданчиках.
"Чи стали банки більшими, ніж були до кризи? Так! Стали занадто великими, щоб збанкрутувати", - нагадав світовій економічній спільноті голова Templeton Asset Management.
Результатом цього, на думку економіста, стане нова фінансова криза, яка "вже не за горами, оскільки причини, що спровокували нинішні фінансові потрясіння, не усунуті", - цитує слова Марка Мобіуса агентство Bloomberg.
Це вже не перший "кризовий" прогноз пана Мобіуса щодо похідних інструментів за останні роки. У 2009 р. інвестор вже говорив, що дії інвестиційних банків і торговців деривативами заважають адекватному регулювання цього ринку, і нова криза точно настане через п'ять-сім років. "Політичний тиск з боку інвестбанків і всіх людей, які торгують деривативами, запобіжить адекватному регулюванню цього ринку. Визначено насувається нова криза. Банки заробляють величезні гроші за допомогою цих інструментів, тому вони не хочуть прозорості через значну величину спредів", - заявляв він тоді.
Побічно похмурі прогнози Марка Мобіуса підтверджує Міжнародний валютний фонд (МВФ), який у своїй доповіді від 27 травня 2011 року попередив, що для фінансових інститутів, "дуже важливих, щоб збанкрутувати", необхідне посилення нагляду і більш значні вимоги до капіталу.
За даними МВФ, після фінансової кризи найбільші американські банки відновили активне зростання, і в майбутньому кількість "дуже великих, щоб збанкрутувати", фінінститутів продовжить рости, збільшившись на 40% протягом наступних 15 років.
Нагадаємо, що фінансова криза, яка 15 вересня вбила інвестбанк Lehman Brothers, один зі стовпів Уолл-стріт, почалася з краху на американському ринку іпотечних деривативів. Один з найяскравіших (і популярних серед фінансистів і спекулянтів) похідних фінансових інструментів (деривативів) - кредитний дефолтний своп (CDS, credit-default swap). Договір CDS укладається між двома сторонами (покупець і продавець) і вважається, по суті, страховкою. Предметом договору виступає кредит, виданий покупцем третій особі. У разі дефолту (неможливості погашення кредиту) третьої сторони договір CDS зобов'язує продавця виплатити покупцеві повний розмір цього кредиту. Цю послугу покупець оплачує разовими або регулярними внесками в рахунок продавця. Вартість CDS збільшується, якщо зростає ризик дефолту. На фінансових ринках дуже багато компаній та фондів отримують прибуток, продаючи CDS іншим інвесторам.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас